Ikast-Brande Kommune modtager kritik for næste år at vil bruge tre clairvoyante til at rådgive om løsning af velfærdsopgaver.

Et råd bestående af tre lokale clairvoyante skal næste år hjælpe Ikast-Brande Kommune med at finde ud af, hvordan man bedst muligt løser velfærdsopgaver. Rådet er et værk til kommunen oprettet af en lokal kunstnerduo og er en del af projekt »Mental Frikommune«, der skal forsøge at finde alternative måder at løse netop den slags opgaver på. Det skriver Kristeligt Dagblad.

De clairvoyante skal blandt andet deltage i møder med borgere, medarbejdere fra kommunen og muligvis politikere. Borgmester Carsten Kissmeyer (V) erkender, at projektet har fået en blandet modtagelse i kommunen.

- Da vi fik at vide, at det var et spirituelt råd, der var kunstværket, var der nogen, der sagde, »Hvad i alverden er det, vi har gang i?«. Men jeg mener ikke, der sker noget ved, at vi lader os udfordre af andre. At vi får nogen til at sætte spørgsmålstegn ved, om vi løser vores velfærdsopgaver på den rette måde. Så betyder det ikke så meget, hvor de får deres inspiration fra, siger han til Kristeligt Dagblad.

For samarbejdet, der blandt andet også omfatter en kunstudstilling, får kunstnerduoen 100.000 kroner af kommunen. Det undrer Henrik Christoffersen, forskningschef i den liberale tænketank Cepos.

- Spørger du mig, hvad jeg siger til, at de bruger 100.000 kroner på det, må du godt citere mig for, at mit svar er gosh! Så er vi ude i en situation, hvor jeg begynder at fattes ord, siger han til Kristeligt Dagblad og fortsætter:

- Hvis kommunen bruger penge på sådan et råd, kan man begynde at tale om, hvorvidt det er legitimt. Jeg har svært ved at forestille mig, at der vil komme noget godt ud af det.

Ifølge Morten Thomsen Højsgaard, religionssociolog og generalsekretær i Det Danske Bibelselskab, har kommunen en forpligtelse overfor dens skatteborgere til at bruge deres penge fornuftigt. Dog mener han, at hele beslutningsprocessen i sagen er indviklet, eftersom det ikke er kommunen selv, der har hyret de clairvoyante.

- Havde det været kommunen, der aktivt havde hyret de tre clairvoyante, havde det været forkasteligt og misbrug af skatteborgernes penge. Men kommunen har hyret nogle kunstnere, som så har lavet et projekt, der bevidst sigter mod at skabe debat og provokation, siger Morten Thomsen Højsgaard til Kristeligt Dagblad og tilføjer, at han mener, at kunsterne dog i dette tilfælde er gået over grænsen.