En række af landets kommuner klapper i hænderne over forslaget om at lade nyuddannede lærere arbejde for deres dagpenge. Det viser en undersøgelse blandt kommunale udvalgsformænd.

Står det til en stor del af landets kommuner, skal nyuddannede og arbejdsløse lærere sendes ud i landets folkeskoler og arbejde for deres dagpenge.

I hvert fald mener et flertal af de kommunalpolitikere, der har deltaget i en rundspørge foretaget af Berlingske Research, at forslaget om at lade arbejdsløse lærere arbejde for deres dagpenge, er en god idé.

I rundspørgen, der er udført udvalgsformænd på beskæftigelsesområdet, erklærer 34 ud af 51 kommuner - svarende til 74 procent - sig enten enige eller delvist enige i, at forslaget fra Danmarks Lærerforening er en god idé. Kun 22 procent vender tomlen nedad.

For flere kommuner er det helt afgørende, at de nyuddannede lærere hurtigt får en tilknytning til arbejdsmarkedet.

- Det er en god idé, hvis der ikke er andre muligheder, fordi man hurtigt kan komme ind på arbejdsmarkedet. Hvis der går måneder eller år, før man kommer ind på arbejdsmarkedet, risikerer man helt at miste tilknytningen til det, siger Ole Bjørstorp (S), der er borgmester og formand for Økonomi- og Planudvalget i Ishøj Kommune.

Mogens Møller (SF), der er formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Køge, frygter, at nyuddannede, der ikke kommer hurtigt ud på arbejdsmarkedet, bliver overhalet indenom af de kommende lærerårgange, når der om et par år mangler lærere i kommunerne. Dermed vil de lærere, der lige nu er nyuddannede, få meget svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.

Samtidig understreger Mogens Møller vigtigheden i at holde sin faglighed ved lige.

- Inden for en relativ kort årrække vil en række lærere gå på pension. Så inden for de næste fire-fem år, vil vi få brug for mange lærere, og de vil være væsentligt bedre kvalificerede, hvis de har haft fingrene i dejen, end hvis de har gået rundt og trillet tommelfingre, siger han.

Han understreger dog, at ordningen skal ske i tæt samarbejde med fagbevægelsen, så man ikke risikerer, at kommuner udnytter situationen ved for eksempel at undlade at ansætte nye lærere til fuld løn.

Netop den risiko får Helge Larsen (DF), formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Herlev Kommune, til at kalde ideen fra lærerforeningen dårlig.

- De lærere, der er ansat for dagpenge, vil fylde nogle huller ud, som man måske kunne samle sammen til en fuldtidsstilling. Jeg er bange for, at det vil blive en permanent ordning, som betyder, at der ikke bliver ansat lærere i reelle fuldtidsstillinger, siger han.

Helge Larsen så dog gerne, at kommunerne ansatte flere lærere ved at opprioritere skoleområdet.

Da forslaget blev præsenteret i sidste uge, roste beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) Danmarks Lærerforening for at tænke ud af boksen. Til gengæld var Venstre og regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten, ikke begejstrede for forslaget.