En del svenske og norske kvinder rejser til Danmark for at få foretaget en mødomsoperation, hvor lægen syer den brudte jomfruhinde sammen. Det skriver Politiken.

»Vi har mange svenskere, der kommer her. Nogle kommer helt oppe fra det nordlige Sverige med fly. Når jeg spørger de svenske piger, siger de, at de har spurgt for sig rundt omkring i Sverige, men at næsten ingen udfører indgrebene,« siger Christine Felding, der er speciallæge i gynækologi, til Politiken.

Hun har i godt 15 år foretaget en stor del af operationerne i Danmark. Christine Felding opererer også enkelte norske kvinder, mens antallet af kvinder fra Danmark ligger stabilt.

»Jeg har to typer af kvinder: Den ene type er dem, der vil undgå æresdrab og har brødre og fædre, som truer dem og er ganske forfærdelige. Den anden gruppe af kvinder er mere afklarede, men har måske været i byen og søger nu tilbage til deres rødder og ønsker en ren samvittighed,« siger hun.

Kristina Abu-Khader Aamand, der er sygeplejerske og socialrådgiver, rådgiver unge minoritetskvinder om mødomsproblematikken.

Hun har »jævnligt« kontakt til etniske minoritetskvinder fra Norge, der tager til Danmark for at blive opereret.

»Det Lægeetiske Råd i Norge har frarådet operationerne og går i stedet ind og rådgiver kvinderne. Men fagpersonerne er ikke klædt på til at rådgive og hjælpe, og så ser pigerne alligevel operationerne som en vej ud,« siger Kristian Abu-Khader Aamand.