Bt.dk sætter i løbet af sommeren fokus på danskernes mangel på hensyn til hinanden. Vi kører råddent i trafikken, vi rejser os ikke op for de ældre i bussen, og vi smider skraldet, hvor det passer os. I dag blogger komikeren Omar Marzouk om vores dårlige skraldevaner.

"Din mor arbejder ikke her!"
 
Du har sikkert, ligesom mig, været på en arbejdsplads, hvor chefen har sat små ”humoristiske” sedler op for at få medarbejderne til at rydde op efter sig selv.

Jeg hader de skilte, og jeg har altid tænkt, hvorfor er det egentlig, at min mor ikke arbejder her?
Min mor er god til at rydde op efter mig, faktisk har hun over 30 års erfaring netop inden for det flet. Men på den anden side så ville jeg hade, at have min mor gående rundt på min arbejdsplads. Det ville ikke være til at holde ud, og alene tanken om det giver mig kold sved. Så hvis chefens små irriterende skilte skulle have nogen som helst effekt, burde der stå: ”Ryd op efter dig... eller jeg ansætter din mor!”
Jeg kan love jer for, at køen til skraldespanden ville være lang.

Kan trusler mon få os til at ramme skraldespanden? Jeg tror, det var Danmarks Naturfredningsforening, der for et stykke tid siden kørte en kampagne, hvor man så et billede af en hare iført jakkesæt, som var bevæbnet med en svensknøgle. Under billedet stod der noget i retningen af: Ryd op efter dig selv, ellers slår naturen igen en dag. Problemet er bare, at en hare i jakkesæt er nuttet, også selvom den er bevæbnet med en svensknøgle. Derfor tænker man: Det vil jeg gerne se!  Og man bliver ikke rigtig bange. Kampagnen var også krydret med en masse facts, som at det for eksempel tager over 100.000 år for naturen at nedbryde en flaske.

100.000 år er lang tid, så hvis naturen brugte mindre tid på at sy jakkesæt og stjæle svensknøgler, kunne hele nedbrydningsprocessen gå lidt hurtigere.

Min pointe er, at jeg ikke tror, at trusler virker, med mindre dyrene går hele vejen. I stedet for at have en svensknøgle skulle dyrene være bevæbnet med digitalkameraer. For hvis der en ting, vi har respekt for, så er det at blive udstillet offentligt som et miljøsvin!

Jeg ved ikke, hvorfor vi bare smider vores skrald på gader og stræder. Måske er det fordi, vi er hensynsløse, eller måske er det bare dovenskab. Man skal jo ikke gå mange meter, før man støder på en skraldespand - selv i de mindre provinsbyer. Måske er det bare ren og skær utålmodighed. Hvis der ikke er en skraldespand her og nu, jamen så ender det bare på jorden, og så er det kommunens problem, at der ikke er opsat en skraldespand lige der, hvor jeg står her og nu.

Der er sikkert mange grund til, at vi ikke gider tage hensyn til naturen og hinanden, men hvad gør vi ved det?

Som ved alle andre store problemer her i livet er man nødt til at spørge: Is there an app for that ? Et hurtigt besøg i App Store afslører, at det er der ikke.

Der findes ikke nogen app, der kan hjælpe. Jeg har ellers den perfekte ide til en skraldespands app.

Det er et spil, og hver gang man står med et stykke skrald i hånden, starter man sin app, der viser, hvor den nærmeste skraldespand er. Man får så point alt efter, hvor langt man går med skraldet i hånden for at komme det i en skraldespand, og efter hvor god man er til at sortere sit affald.

Jeg ved ikke, om det vil løse alle vores skraldeproblemer, men det da et forsøg værd.

- Omar Marzouk

Synes du også, at danskerne sviner som aldrig før. Deltag i debatten på vores Facebook-side. Du skal like for at kunne skrive en kommentar.