Kom helt tæt på havets dyr i et af Danmarks akvarier mens det stadig er vinterferie.

Det er slet slet ikke for sent at få oplevelser pakket ind i vinterferien – så tag ud og besøg et af Danmarks akvarier. Her kan du komme helt tæt på havets skabninger.

BT har igen lørdag været ude at teste vinterferie-aktiviteter. Nu er turen kommet til at dykke ned med dyrene under vandet hos Den Blå Planet i Kastrup. Helt ekstraordinært har BTs udsendte fået lov til at svømme med både hajer og rokker i deres største akvarium – ’Oceanet’. Det skal understreges, at det ikke er normal praksis hos Den Blå Planet.

»Du skal i tanken, lige før dyrene bliver fodret,« siger kommunikationskonsulent Lise Bagger fra Den Blå Planet. Nå. Iført badeshorts og svømmefødder kaster BTs udsendte sig ud i det 20 grader varme dyb. Her patruljerer hammerhajer sammen med leopard-rokker, guitarfisk og mange flere i de fire mio. liter saltvand.

»Se der! Der er en mand inde hos hajerne,« råber børnene på den anden side af den halve meter tykke glasrude, som adskiller det røde skæg og havets rovfisk fra børnefamilier og fotografer.

»Han kommer godt nok ikke særligt langt ned,« lyder det også fra tilskuerne, men de skulle også bare vide, hvor nervepirrende det er at svømme rundt i badeshorts blandt hammerhajer og stingrays.

Med kyndig assistance fra dykkerinstruktør Mathias Skov og to kilo bly rundt om maven lykkes det dog at komme så tæt på bunden, at en zebrahaj bliver slået ud af kurs. Flere gange dykker jeg ned og ser de hammerformede hajer dybt i deres mørke øjne, mens pilrokkerne suser omkring mig – klar til at stikke mig i hjertet med deres sylespidse hale. Pludselig svømmer to hajer omkring mig, og jeg støder frontalt ind i den ene. Mit stumme skrig fylder min mund med vand, inden jeg som en pil styrer mod overfladen – heldigvis sidder arme og ben stadig fast på kroppen, om end det ene ben er gået i krampe. Pyha.

De ni meter fra overfladen til bunden af bassinet bliver denne uges sværeste udfordring, men også en fantastisk måde at opleve havets dyr på.

Det nationale akvarium

Siden 2013 har besøgende kunnet komme helt tæt på havets dyr hos Den Blå Planet, der før i tiden hed Danmarks Akvarium og lå i Charlottenlund. Her i vinterferien kan børnene hver halve time opleve nye mini-events i akvariets forskellige afdelinger – der skal bl.a. fodres piratfisk, og hav-odderne skal trænes.

’’Altså, det er flotte fisk og en god aktivitet for børnene, men du får ikke os op i bassinet med hajerne

Hele familien Strobel fra Assens

’’Nej, du får ikke os op til hajerne – det er jo første gang, vi er her, siger Steimunn fra Island der taler på familiens vegne.

’’Det kommer ikke til at ske! Vi skal ikke ud og svømme med hajer«

»Måske, hvis der er nogle voksne med, ­så vil jeg gerne,« siger Emma tøvende. På billedet er faster Edita fra Holte med Enna, Emma og Ella på henholdsvis 10, 6 og 4 år.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere