‘Man kan jo bruge de her oplysninger til at lege en anden person.’ Sådan siger Morten Sørensen fra Århus, som pludselig fik adgang til abonnementer, opkaldslister og regninger, som i virkeligheden tilhørte en familie i Skjern.

Da 51-årige Morten Sørensen for nylig loggede ind på sin selvbetjeningsside mit.tdc.dk, kunne han ikke længere se sit kundenummer eller sine abonnementer. Derimod kunne han se tre telefonnumre til en familie i Skjern, deres kundenummer og deres abonnementer.

»Første gang jeg loggede ind, troede jeg, at det var løgn. Jeg loggede ind og ud et par gange, men det var det samme, der skete. Jo mere jeg surfede rundt og op opdagede, at det ikke var mine oplysninger, jo mere skræmmende blev det. Man kan jo bruge de her oplysninger til at lege en anden person,« siger Morten Sørensen, der qua sit job som journalist ikke ønsker sin rigtige identitet frem.

På sin selvbetjeningsside kan han pludselig redigere i den anden families bredbåndspakke, han kan se deres PUK-koder til deres mobiltelefoner, benytte deres TDC Play og leje film.

Læs hele historien her:

Men hvad værre er: Han kan ændre i familiens mailadresse til sin egen uden nogen form for sikkerhedsforanstaltning. Og han kan ændre det mobilnummer, som adgangskoden til selvbetjeningssiden i fremtiden skal sendes til.

På den måde kan han i virkeligheden overtage familiens side og foretage ændringer i familiens abonnement, uden at familien bliver advaret.

Teleekspert Torben Rune, der er stifter af rådgivningsfirmaet Netplan og har 30 års erfaring fra telebranchen bag sig, kalder sikkerhedsbristet både krænkende og farligt.

BT sætter fokus på sikkerheden af dine private dataoplysninger. Har du oplevet misbrug, læk eller ulovlig så skriv til BT-journalist Karina Svensgaard på ksv@bt.dk

»At få adgang til andres data på den her måde er meget krænkende, netop fordi det kan gå helt galt. I det her tilfælde er manden, der opdager fejlen, ærlig, og han begynder ikke at sælge de her oplysninger til alle mulige.
Men en dag gøres opdagelsen ikke af en ærlig dansker - så sidder der en kriminel i udlandet, som har meget større gevinst ved at omsætte de her data ved bedrageri,« siger Torben Rune, der til daglig lever af at rådgive den danske teleindustri.

BT har været i kontakt med familien fra Skjern, som ikke ønsker at medvirke i denne artikel. Herfra lyder det, at man har en forventning om, at TDC retter fejlen.

KØB BT MANDAG OG LÆS HELE HISTORIEN SAMT:
- SÅDAN SLØSER TELESELSKABERNE MED SIKKERHEDEN

- TJEK, HVOR SIKKERT DIT MOBILSELSKAB ER
- SÅ LET KAN SVINDLERE FÅ FINGRE I DINE DATA