Tirsdag den 5. maj ved middagstid gik Ibi-Pippi Orup Hedegaard ind i kvindernes omklædningsrum i Viborg Svømmehal for at klæde om, og svømme nogle baner.

Kort efter udbrød der panik i svømmehallen, og bademesteren måtte rykke ud for at berolige de andre damer i omklædningen.

»Hva'! Du er da vist en mand, du er gået forkert,« udbrød flere af kvinderne i svømmehallens kvindelige omklædning, fortæller Ibi-Pippi, der ligner en mand fysisk, men officielt og juridisk er anerkendt som en kvinde.

»Derfor var det helt naturligt for mig, at gå ind i kvindernes omklædning, hvor jeg klædte om med et håndklæde foran, for ikke at støde nogen,« siger den 37-årige kvinde, der for omkring halvanden måned siden fik anerkendt det der kaldes 'juridisk kønsskifte' i Justitsministeriet:

»Jeg føler mig som en lesbisk kvinde, der er fanget i en mands krop,« siger Ibi-Pippi, der idag har et CPR-nummer, der ender på et lige tal stående på sit sygesikringsbevis, fortæller den 37-årige kvinde til BT.

I Viborg Svømmehal henvendte bademesteren sig til hende, for at få hende til at bruge mændenes omklædning.

Også bademesteren troede, at Ibi-Pippi var en mand. Men da hun legitimerede sig som en kvinde, henviste bademesteren Ibi-Pippi til et omklædningsrum for handicappede.

Og det faldt den 37-årige kvinde for brystet:

»Det var en befrielse for mig, da jeg endelig blev anerkendt som det jeg føler jeg er, nemlig en kvinde. Og jeg føler ubehag ved at benytte mændenes rum. Det er sådan jeg har det i hovedet, og så blev jeg henvist til et handicaprum, fordi de synes, at min tilstedeværelse virker stødende på de andre gæster,« fortæller Ibi-Pippi Orup Hedegaard.

»Jeg synes det er dybt krænkende, at blive behandlet som handicappet på grund af mit køn. Det bliver jeg såret og stødt over,« siger Ibi-Pippi til BT.

I Viborg Svømmehal erkender inspektør, Joan Kær Andersen, at sagen med Ibi-Pippi Orup sætter hallen i en helt særlig situation:

»Jeg kan ligeså godt sige det ligeud. Vi har en udfordring,« siger hun til BT.

»Det er primært pensionister, der svømmer på den tid af dagen, og der kommer så nogle ældre damer, og siger, at der står en mand i omklædningen. Og det er her udfordringen ligger. For jeg har også nogle andre gæster at tage hensyn til,« siger Joan Kær Andersen.

»Ibi ligner jo en mand, og jeg kan godt forstå, at vores gæster bliver lidt forvirrede. Men hvis Ibi kom for at svømme, så lykkedes det i hvert fald, men vi måtte henvise hende til at klæde om i et separat rum.

Hun føler ikke, at hun bliver anerkendt, som det hun føler sig som, og som hun juridisk er, nemlig en kvinde?

»Hun ligner en mand med tissemand og ingen bryster, så vi blev nødt til at tage en snak med hende, og henviste så til et separat rum. Det er også her hun vil blive henvist til næste gang hun kommer. For selvfølgelig skal hun ikke i herreomklædningen, når hun har det sådan.«

Hun føler sig krænket over at blive henvist til et handicaprum?

»Vi ser det ikke som et handicap, men vi har til gengæld ikke andre muligheder, og jeg gjorde meget ud af, at sige til de ansatte, at det ikke er et handicaprum, men et separat rum, vi henviser til.

»Ligesom det er en udfordring for os, så må det også være det for Ibi. Hun møder sikkert mange udfordringer i sit liv, og hun skal være hjertelig velkommen i svømmehallen igen. Men så længe hun har mandlige kønsorganer, kan vi ikke lade hende benytte kvindernes omklædning,« siger Joan Kær Andersen.

Ibi-Pippi Orup Hedegaard forstår godt, at folk kan blive forvirrede over hendes kønssituation:

»Ja, det kan jeg godt sætte mig ind i, og jeg kan godt forstå, at folk bliver overraskede, men det er sådan jeg er, og jeg kan ikke bestemme over den måde, jeg ser ud på,« siger den 37-årige, der bor i Kjellerup ved Viborg, og er gift på femte år med en kvinde.

Når hun bader, har hun badedragt på, men til daglig går hun klædt som en mand. Det er kun ved særlige lejligheder, som private fester, at hun har dametøj på, siger hun til BT.

Ibi-Pippi hed tidligere Per Erik, og har været gift med kvinder to gange før. Hun har i alt seks børn.

Hun ernærer sig som forfatter, og har skrevet digtsamlinger og romaner under navnene Per Orup, Per Læssøe og Ibi-Pippi.