Ved du noget om sagen? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

Købmanden Brian Rosenstand har to dagligvarebutikkers - herunder en Meny - i Valby, og begge er hårdt ramt af butikstyveri. Nu har han taget sagen i egen hånd.

»Vi har minimum et butikstyveri hver anden dag,« siger Brian Rosenstand, der er ved at være godt træt af de tilbagevende tyverier.

Han mener, at politiet ikke gør nok ved sagerne, da de ser dem som sager i 'småtingsafdelingen'.

»Men vi snakker ikke om, at der kan blive stjålet en slikkepind en gang i mellem. Det er organiseret kriminalitet, hvor tyvene stjæler for 8.000 til 10.000 kroner per gang. Jeg mister i omegnen af en million kroner om året på grund af butikstyveri,« siger Brian Rosenstand og tilføjer:

»Det er grotesk. Vi er som detailhandel magtesløse, og der er ingen konsekvenser for butikstyvene.«

Nu har Brian Rosenstand taget sagen i egen hånd og delt billeder og videoer - helt umaskeret - af butikstyve, der ved højlys dag, går ind og ud af MENY på Toftegårds Plads i Valby med varer for 8.000 kroner.

Det er ulovligt at dele billeder og videoer af formodede gerningsmænd, og derfor kan Brian Rosenstand måske se frem til en bøde.

Meny Toftegårds Plads har delt billedet af butikstyve på deres Facebook-side.
Meny Toftegårds Plads har delt billedet af butikstyve på deres Facebook-side.
Vis mere

»Hvorfor er det os, der skal straffes og dem, der skal skånes? Jeg er ikke nervøs for at blive straffet - jeg VED, jeg bliver straffet,« siger han og tilføjer:

»Jeg gør ikke dette i provokation. Jeg gør det i oprør. Der er mange andre detailbutikker, der ikke gør noget ved det, fordi de ikke tør eller ikke har midlerne til det, men vi bliver noget ved det,« siger han.

Brian Rosenstand har førhen forsøgt at råbe politikere, retssystemet og politiet op. Han ser gerne, at sker tre ting på området.

»For det første skal man anerkende, at det ikke bare at tyveri af en slikkepind. For det andet skal man kigge på, hvem er bagmændene? Det er typisk kioskvarer, der bliver taget, og man kan godt mistænke dem for at sælge det videre. Og for det tredje så skal retssystemet være bedre til at dømme tyvene og følge bøden til døren, der ofte ender med ikke at blive betalt,« siger han.

BT har talt med Politiforbundets pressechef, Claus Oxholm, der ikke vil kommentere på enkeltsager, men forklarer, at der ikke er ressourcer nok til at afhjælpe alt.

»Jeg kan godt forstå deres frustrationer, og jeg har fuld forståelse for, at det er voldsomt, at man får stjålet for 10.000 kr. hver dag. Men jeg kan ikke bakke op om selvtægt. I et retssamfund må man følge de love, der nu er,« siger han og forsætter:

»Jeg kan ikke tage stilling til, hvorfor politiet lige netop i denne sag har sagt nej til at hjælpe. Men vi siger jo ikke nej, fordi vi ikke vil hjælpe. Vi har jo bare desværre kun de hænder, vi har til alle de opgaver, der skal løses.

Politikerne har ellers forsøgt at frigøre flere ressourcer til politiet ved blandt andet at sætte militæret til at bevogte flere steder såsom den jødiske synagoge i København, hvor en mand blev skudt i et terrorangreb i 2015. En idé som Claus Oxfeldt dog ikke bakker op om.

»Vi synes, det er ærgerligt og udansk at bruge militæret i en fredstid i Danmark, og vi håber, det kun er midlertidigt. Men det er da positivt, at politifolkene kan komme hjem i de kredse, hvor de hører til, så de netop kan løse opgaver som denne,« siger Claus Oxfeldt.