Hovedstaden og flere forstæder omkring ligger efter landsgennemsnittet for, hvor mange elever der gennemfører en ungdomsuddannelse. Det er en fælles opgave, som skal løses, lyder det fra ministeren.

Når Folketinget åbner den første tirsdag i oktober, vil meget handle om den kommende reform af folkeskolen. S-R-SF-regeringen har erklæret, at de vil skabe den mest veluddannede generation nogensinde.

Men hvis ambitionen skal holde stik, har folkeskolerne i København og forstadskommunerne en stor opgave foran sig. For når det gælder uddannelse, kan de ikke følge med resten af landet. Det skriver Politiken.

Ministeriet for Børn og Undervisning offentliggør i dag de såkaldte profiltal for samtlige landets kommuner. Tallene viser, at sammenlignet med landets øvrige kommuner forventes markant færre af de afgående elever fra 9. klasse i hovedstadsområdet i 2010 at gennemføre en ungdomsuddannelse i løbet af de næste 25 år.

Regeringens erklærede målsætning er, at 95 procent af landets elever i 2015 skal gennemføre mindst én ungdomsuddannelse. Men de nyeste fremskrivninger viser, at ingen af landets kommuner opfylder den målsætning endnu, selv om tallene rykker sig i den positive retning og nu ligger med et landsgennemsnit på knap 90 procent.

Mens kommunerne i Skive, Allerød og Hørsholm alle kan prale af at være blot 1 procent fra at leve op til ambitionerne, er København, Brøndby og Ishøj alle mere end 10 procent fra målet på 95 procent.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) medgiver, at der er tale om en meget stor social udfordring i såvel København som hovedstadens forstadskommuner.

Hun kalder det en fælles opgave for politikerne og kommunerne at løse problemerne, så målsætningerne på uddannelsesområdet kan blive indfriet om tre år.

- I vores udspil til en reform af folkeskolen har vi meget fokus på, hvordan eleverne kan få flere timer på en bedre måde med lektiecafé og fokus på de grundlæggende faglige kompetencer, så alle kommer med. Men det er klart, at kommunerne også har en opgave i at løfte fagligheden for alle, siger hun til Politiken.

Venstres forhenværende undervisningsminister Tina Nedergaard mener, at det er positivt, at det på landsdækkende plan går i den rigtige retning, men er ikke overrasket over, at Københavns Kommune sakker bagud.

BNB