Her ses det gamle ikoniske elefanthus, der nu skal rives ned.
Her ses det gamle ikoniske elefanthus, der nu skal rives ned.

Zoologisk Have i København har fået grønt lys til at rive parkens gamle elefanthus ned for at gøre plads til et nyt pandahus. Det ærgrer efterkommerne til arkitekt P.A. Rosenkilde, som tegnede huset, der blev bygget i 1914. Huset er vurderet til at være bevaringsværdigt, så Frederiksberg Kommune skal først tage stilling til Zoologisk Haves ønske, inden det kan rives ned.

Flemming Rosenkilde, din far var arkitekt og bygningsinspektør og tegnede huset. Hvad siger du til planerne?

Jeg ser på det med en vis vemod, at man nu har valgt at rive huset ned til fordel for noget andet. Jeg har avisudklip fra omkring 1912, hvor de første idéer var fremme om at bygge elefanthuset, og jeg har læst meget om det. Og jeg bliver berørt, fordi jeg er kommet der tit med blandt andet min far.
For mig har det altid stået som en oplevelse at se dyrene i de gamle huse. Det er smukke bygningsværker. Jeg arvede i sin tid nogle aktier i Zoologisk Have fra mine bedsteforældre, men de blev inddraget, da ejerforholdet blev lavet om. I stedet fik jeg et frikort, så jeg kunne komme gratis derind i 30 år. Det var fint. Og for mine børn har det også betydet meget at se elefanterne under de forhold, min far tegnede.

Elefanterne i Københavns Zoo får nyt hjem - 1

Jeg er forstående overfor, at elefanterne har fået det bedre, efter de er flyttet til det nye elefanthus. Men man kunne måske bruge det gamle elefanthus til noget andet. Det ville ikke gøre mig så meget, hvis man lavede om på det indvendigt. Men det er synd, hvis man river det udvendige ned. For arkitekturen er bedømt som bevaringsværdig.

Søn af P.A. Rosenkilde, der tegnede det gamle elefanthus, Flemming Rosenkilde og barnebarn Annette Rosenkilde.

Nu er jeg en ældre herre på 87 år, og det er fint nok, at man laver byggeri med glas og beton. Men kunne man ikke placere de nye bygninger samlet i nye bydele og bevare de gamle bygninger?

Girafunge i Zoo

Zoologisk Have ønsker at gøre plads til pandaer fra Kina. Skal der ikke være plads til dem?

De pandaer, man får, bliver kun importeret for en midlertidig periode. De skal tilbage til Kina igen. Det andet er et klenodie fra fortiden, der har været præmieret af Kunstakademiet og udstillet på Charlottenborg i København. Og det fortæller noget historie.

t4rh54r6

Andre vil sige, at nu har huset haft sin tid, og der skal være plads til noget nyt?

Man kunne både have det gamle og det nye. For de ældre generationer er der historie i det, og det har der også været for mine børn og børnebørn. Det er lidt svært at skille sig af med sådan noget. Hvorfor skal man rive bygninger ned? Man kunne jo aldrig finde på at rive Nyboder ned for at bygge et højhus. Det kan man bygge ude på Amager, hvor det ligger i forvejen. Man skal altid bygge så højt, at det trykker det gamle byggeri ned.

Annette Rosenkilde, din farfar tegnede elefanthuset. Hvad siger du til det?

Det er fantastisk, at man har en zoologisk have, der rummer gamle bygninger, som fortæller noget om den tid, de er bygget i. Man skal ikke bare rive den slags ned for et godt ord for at bygge noget nyt. Det er en gammel majestætisk bygning. Jeg synes, vi skal bevare vores kulturarv, og så har det selvfølgelig en betydning, at det er familie. Jeg tager hvert år i Zoologisk Have med min familie, og mine børn ved bestemt godt, at det er deres oldefar, der har tegnet huset.

 

SMS

Hitter på Facebook