Københavns Kommune vil ikke indføre totalt rygeforbud, som det sker i Aarhus. I stedet lægges beslutningen ud til de enkelte arbejdspladser.

Medarbejdere i Aarhus Kommune risikerer fremover en fyreseddel, hvis de drister sig til at tænde en cigaret, mens de er på job. Så vidt kommer det ikke til at gå i landets største kommune, København, hvor politikerne afviser at indføre et centralt rygeforbud.

I stedet vil Københavns Borgerrepræsentation lade det være op til de enkelte institutioner, skoler og kommunale virksomheder at afgøre, om der må ryges eller ej.

På torsdag vedtager Borgerrepræsentationen en ny rygepolitik, der giver arbejdspladserne ret til at træffe deres egen afgørelse om røg i arbejdstiden.

- Vi er helt klar over, at rygning er et problem, der skal tackles seriøst, men vi kommer ikke videre ad forbudsvejen, siger borgerrepræsentant Ikram Sarwar (S), der er medlem af kommunens sundheds- og omsorgsudvalg.

Han betegner et totalforbud mod rygning i arbejdstiden som »forbudshysteri«. De tilbageværende rygere har ikke brug for flere løftede pegefingre, for de er ikke i tvivl om, at rygning er farligt, lyder det fra S-politikeren.

- Der findes i forvejen en masse restriktioner på området. Dem støtter jeg, men flere rygeregler er ikke vejen frem. Nu lader vi det være op til ledere og medarbejdere selv, og på den måde sender vi et klart signal om, at de ansatte selv skal finde en pragmatisk løsning, der passer til deres arbejdsplads, siger han.

Ikram Sarwar tør ikke spå om, hvor mange kommunale arbejdspladser der vil vælge at stramme rygereglerne yderligere.

- Målet er først og fremmest at skabe grobund for en frugtbar dialog om rygning mellem ledelse og medarbejdere, siger han.