Siden det fra 1. april blev forbudt at etablere eller opholde sig i lejre, som skaber utryghed i nærområdet, har det danske politi lavet adskillige aktioner mod romalejre. Samtidig vil justitsminister Søren Pape Poulsen (K) undersøge muligheden for at kunne udvise romaer, der befinder sig i Danmark.

Alligevel skønner man i Københavns Kommune, at der over sommeren vil komme flere romaer til byen, end hvad man har hidtil har set.

»Vi kan ikke sige noget præcis om, hvor mange romaer der befinder sig i København, da vi ikke registrerer folk på etnicitet. Men vi anslår, at der på en sommerdag alene i København vil være omkring 300, der sover på gaden, i parker og lignende,« siger Peter Ellerman, afdelingsleder, Hjemløseenheden, Socialforvaltningen i Københavns Kommune

Taler man mere generelt om romaer og østeuropæere, der arbejder, søger arbejde, er »streetworkers« eller flaskesamlere eller har andre hensigter, så anslår Københavns Kommune, at der befinder sig mindst 1000 romaer i kommunen.

»Vi forventer, på baggrund af hvad vi ser nu, at der vil komme flere end sidste år,« lyder det.

Romaer fra Rumænien har samlet sig foran Mariakirken på Istedgade i København.
Romaer fra Rumænien har samlet sig foran Mariakirken på Istedgade i København. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Romaer, som BT har været i kontakt med, anslår, at der i øjeblikket befinder sig op mod 5000 romaer rundt om i Danmark. Hovedparten opholder sig i København.

Og det var også her, at politiet for nylig kunne rydde fire lejre, mens man ifølge Søren Pape Poulsen alene i 2017 har ryddet over 25 lejre over hele landet. Derfor kigger man nu på, hvad man kan gøre for at gribe ind over for det tilsyneladende stigende antal romaer i Danmark.

»Vi kigger på, hvad vi ellers kan gøre. Det er noget rod, at vi har romaer, som tigger aggressivt, stjæler og bruger gader som toilet,« sagde justitsministeren onsdag ifølge Ritzau.

Og allerede få timer efter fremsatte statsminister Lars Løkke Rasmussen et lovforslag, der fordobler straffen for 'utryghedsskabende tiggeri'.

»Vi vil ikke acceptere utryghedsskabende romaer,« sagde Lars Løkke Rasmussen i den forbindelse.

Bliver lovforslaget vedtaget, vil straffen for 'utryghedsskabende tiggeri' fordobles fra syv dages betinget fængsel til 14 dages ubetinget fængsel. Lovforslaget kan ifølge statsministeren blive behandlet allerede i denne uge.