Den omdiskuterede knivlov, der forbyder foldeknive, giver problemer for mange almindelige danskere. Hvad der tidligere har været opfattet som helt almindelige hobbyknive, som kunne bruges til jagt og fiskeri er nu blevet ulovlige.

Foldeknive, der kan åbnes med én hånd, er ikke længere tilladte, og Østre Landsret afgjorde sidste år, at det skal tages ret bogstaveligt, når man afgør, om en kniv kan åbnes med én hånd.

Ifølge Landsretten er en kniv nemlig en-hånds-betjent, selv hvis det kræver en del færdigheder og måske flere forsøg at få knivsbladet frem med kun én hånd.

Læs også:

Læs også:

Steen Juul Riishede, der er indehaver af en fynsk jagtforretning, blev 18. maj ved retten i Odense idømt en bøde på 100.000 kr. for at have haft 44 foldeknive liggende i en butiksmontre.

Steen Juul Riishede blev dømt for at være i besiddelse af knivene, fordi de - i juridisk forstand - regnes for at være farlige. De pågældende foldeknive kan - i visse tilfælde - betjenes med kun én hånd. Dermed regnes foldeknivene ikke længere for at være tohånds-betjente, som det er intentionen, og det er selve kernen i sagen.

Det har vakt megen krtik af loven, og krav om at loven ændres, fordi det pludselig var uklart, om en proptrækker med en lille foldekniv i den ene ende nu også var ulovlig.

Justitsministeriet har derfor tirsdag bedt Rigspolitiet og Rigsadvokaten om snarest muligt at udarbejde en fælles indstilling til Justitsministeriet om, hvordan forbuddet mod enhåndsbetjente foldeknive kan præciseres. Men indtil Folketinget beslutter at præcisere loven, så gælder den strenge tolkning af loven fortsat.

Rigspolitiet opfordrer derfor folk til at lade deres foldeknive ligge hjemme. Man kan stadig blive sigtet for besiddelse af sådanne ulovlige knive, og der er ikke indført en frit lejde-ordning.

Ifølge politiet er følgende knive ulovlige:

KT 1 – Foldekniv BUCK RANGER 450C, Cat. 9736 0112BRSSP17-B

KT 2 – Foldekniv, mrk. EKA ESKILTUNA SWEDEN Sandvik 12C27

KT 4 – Foldekniv, mrk. BACHO KBSU-01

KT 5 – Foldekniv, VICTORINOX Swiss Knife Picnicker

Kniv nummer 1, 2, 4 og 5 er ulovlige.
Kniv nummer 1, 2, 4 og 5 er ulovlige.
Vis mere

Man må gerne gå rundt med:

KT 3 – Multiværktøj, mrk. Leatherman Super Tool 300

KT 6 – Proptrækker