Skribenten Signe Wenneberg har trukket en klumme dedikeret til Mads Holger efter massiv kritik på de sociale medier. Nu kommer hun med sin forklaring på det omstridte skriv.  

Journalist og klummeskribent Signe Wenneberg, der blandt andet har været tilknyttet Politiken, har skrevet klummen ’Den her er til dig, Mads Holger’, som tirsdag blev udgivet på mediet Point of View International. Men allerede to dage efter, torsdag klokken 10:20, blev klummen fjernet igen. Det skete efter en decideret shitstorm, hvor hun på de sociale medier blev beskyldt for at promovere sig selv i kølvandet på Mads Holgers død.

Den udlægning er Signe Wenneberg dog ikke enig i. Hun mener, klummen er blevet misforstået.

»Jeg har skrevet en personlig klumme om mig selv. Jeg har skrevet om, hvordan det er at være skribent. Det er ikke en klumme om selvmord eller Mads Holger, så jeg synes virkelig, det er blevet en storm i et glas vand,« siger Signe Wenneberg til BT.

Folk har misforstået det

Hun er overrasket over, at klummen har skabt så meget røre i debat-Danmak.

»Folk har misforstået det. Jeg tror, at mange af Facebook-brugerne slet ikke har læst teksten, inden de sætter sig til tasterne og raser ud. Og jeg forstår slet ikke, at BT interesserer sig for sådan en klumme. Det må virkelig være agurketid,« siger hun.

I den nu fjernede klumme skrev Signe Wenneberg om, at der følger ensomhed med livet som klummeskribent og offentligt kendt.

’I dag taler vi om det, vi ikke taler om. Mads Holger, den her er til dig. Det er ikke nemt at være debattør. Columnist. Klummeskribent. Forfatter. Blogger. Fortæl mig om det. Man bliver ensom. Ja, hvad ingen taler om, er dette: Man bliver fattig og ensom,’ skrev Signe Wenneberg som indledning.

Hun understreger, at hun dog også har fået meget ros og »tusindvis af positive tilkendegivelser på indlægget«. Mange flere, end hun før har fået.

Alligevel valgte hun at trække klummen tilbage på baggrund af den hårde kritik, hvor hun bliver beskyldt for at være ’selvoptaget’, ’smagløs’ og ’uanstændig’.

Blandet andet skrev journalisten Trine Villemann følgende på Facebook:

’Kære Signe, du er fuldstændig tonedøv. Man bruger ikke et menneskes tragiske død til at fremhæve sig selv og sine små eller store problemer. Jeg er virkelig rystet over din adfærd.’

Har aldrig slettet en klumme før

Torsdag morgen slettede Signe Wenneberg klummen.

»Nok er nok. Slut. Det er det eneste, man kan gøre som skribent. En bokser kan aflyse kampen og køre på sygehuset med en brækket næse. En skribent kan slette sin digitale tekst,« siger Signe Wenneberg.

Hun har aldrig prøvet noget lignende, og har ikke før været i vælten på den måde.

»Jeg har aldrig trukket en klumme før. Det rager mig faktisk en skid, hvad små indebrændte idioter med internetforbindelse skriver. Heldigvis har jeg en fantastisk familie, der ikke har spor med mit Facebook-liv at gøre,« siger hun.

Hun påpeger også, at den hårde tone og det risikable i at stikke snuden frem i den offentlige debat netop er det, hun har beskrevet i klummen.

»Det er paradoksalt, at det lige er dét, jeg skrev om. Det demonstrerer, at jeg havde ret i min klumme. Det er vigtigt, at vi husker at behandle hinanden ordentligt,« siger hun og tilføjer:

»Der er større problemer i verden, der er stadig hjemløse, som sover på gaden i Danmark, der er mennesker, som hver dag bokser med alvorlige problemer, ægte problemer, der er krig i Syrien og vi har en regering, der med sit farvel til den grønne omstilling er ved at ødelægge vores natur. Det bekymrer mig langt mere, end hvad en eller anden tosse måtte mene om en klumme. Jeg har jo ikke gjort noget ulovligt. Jeg har skrevet en klumme om, hvordan det er at være i vælten som skribent og at det til tider kan være hårdt. Det er sådan set det.«

Annegrethe Rasmussen, der er chefredaktør for det digitale medie, POV International, hvor Wenneberg skrev sin klumme, undrer sig over, at BT har valgt at viderebringe kritikken af Wenneberg uden at nævne de mange personer, som offentligt har rost Wenneberg for klummen:

'Ved at bringe de stærkt negative udtalelser om Signe uden at citere eller tale med et eneste af de mange hundrede mennesker, der har rost teksten til skyerne og som følte sig rørt af den, bidrager BT med andre ord ironisk nok netop til det fænomen, Signe beskrev i sin klumme. En klumme, hun nu har trukket tilbage i lyset af netop stærkt ubehagelige og personrettede angreb. Og på trods af at klummen opnåede over 70.000 sidevisninger på Facebook. Heraf var langt, langt de fleste reaktioner positive,' skriver hun i en mail til BT.