Du kyler et stykke toastbrød på risteren. Tænker, at du lige kan nå at børste tænder, inden det er færdigt. Børster løs og gurgler - og glemmer imens alt om brødet, indtil du lugter røg. Racer tilbage til køkkenet - og finder en forkullet klump.

På den måde går hver dag et lille ton toastbrød tabt her i landet,

Vi har ligesom vænnet os til, at det er prisen ved at være vild med toast på morgenbordet. Og så kommer fire opfindsomme gymnasiepiger, Julie, Johanne, Anne-Mette og Louise fra Egå Gymnasium ved Århus nu med den ultimative løsning:

Den perfekte, intelligente brødrister, der altid slår fra, inden brødet brænder på. Med indbygget røgsensor.

De fire pigers opfindelse 'toastguard', der kombinerer en røgalarm med en toaster, løb i går med 1. prisen i årets 'Science Cup' for elever fra alle landets gymnasier. Med opfinderprisen følger 25.000 kr., der skal gå til en Californien-tur og et smut til USAs Silicon Valley (opfinderby).

- En genial løsning på et nærmest banalt problem - hvordan vi kan undgå at få brændt brød på morgenbordet, siger en imponeret formand for dommerkomiteen, projektingeniør Esben Søltoft.

Vilde med projektet


Pigerne har allerede afprøvet den intelligente brødrister med held og tror fuldt og fast på, at den vil komme til at stå i mange danske hjem inden for en nærmere fremtid.

- Vi har talt med et firma, der laver brødristere, og de er helt vilde med vores projekt, siger Julie Kronborg, der først fik ideen.

- Jeg stod hjemme i køkkenet og funderede. Pludselig slog det ned i mig. Er der noget mere irriterende end at komme tilbage til brødristeren og se, at alt det dyre brød fra bageren er blevet kulsort. Jeg tænkte, at risteren måtte kunne fungere ved hjælp af røgalarm-teknik, så den selv slog fra, når brødet var perfekt, siger Julie.

Ingen fester


- Siden januar har vi brugt stort set hele døgnet på vores opfinder-projekt. Vi har boet hos hinanden, sovet på skolen sammen. Nul fester, stort set ingen tid til venner og fritids-interesser. Vi satsede hårdt - og vandt gudskelov. Hvor er vi dog stolte og lykkelige! Måske tjener vi også en skilling på opfindelsen. Det håber vi da.

De fire håber i det mindste på, at der bliver til nogle ekstra pakker toastbrød.

Ideen med Science Cup Danmark, som Dansk Industri står bag sammen med Ingeniørforeningen, er at få endnu flere unge til at vælge uddannelser inden for natur og teknik.