Høje hæle har kostet Klaus Vemmer både dates og kærester. Hvorfor skal det være sådan, at mænd næsten kun kan gå i det samme tøj? Spørger han

Han havde altid været fascineret af mode. For tyve år siden købte Klaus Vemmer høje hæle til sin daværende kæreste. Han elskede at gå i de københavnske skoforretninger, der henvendte sig til kvinder. Og han fandt de høje hæle sexede og langt mere attraktive end de kedeligere, flade sko. Så han tænkte: Hvorfor køber jeg ikke et par til mig selv?

»Jeg var jaloux på, at jeg ikke selv kunne gå med dem. Og den eneste grund til, at jeg ikke kunne gå med dem, var, at jeg er født med en tissemand,«siger 47-årige Klaus Vemmer, da BT fanger ham over telefonen.

De høje hæle lokkede mere, end kulturen i samfundet forbød mænd at gå i sko. Så han fandt en udvej. Han købte simpelthen de højhælede sko med byttemærke på, så han kunne prøve dem derhjemme uden at ekspedienter og andre kunder kiggede skævt til ham.

Det tog fart. Han begyndte at gå med dem på gaden – og få rettet blikke imod sig.

»Og jo højere hæle, jeg købte, des mere ville folk diskutere med mig. Om jeg ikke var homoseksuel og snart hoppede ud af skabet? Om jeg ikke syntes, jeg var høj nok? Om jeg ikke var transseksuel? Jeg er ingen af delene, men har bare en anderledes smag. Der var aldrig nogen, som sagde, at det bare var fedt,«siger Klaus Vemmer.

Kæresten gik fra ham

Det var ikke succes, han manglede. Eller opmærksomhed. Som marketingdirektør, iført høje hæle, for Flying Tiger og L’Oréal, kom han i kredse, der for de fleste af os er et højere ryk op af karrierestien. Hans kæreste var også direktør, hun gik i jakkesæt og kørte i store biler. Umiddelbart var de et godt par med hans feminine smag og hendes maskuline.

»Men hun var træt af at kæmpe med, at jeg ikke var som de andre mænd. Når vi var alene, var det intet problem, men det handlede om, hvad de andre tænkte. Det sjove er bare, at hun godt måtte have den traditionelle mandeuniform på, mens jeg ikke måtte have feminint tøj på.«

I dag mener han, at mænd skal igennem samme udviklingsfase som kvinder. Som kvinderne engang kun måtte gå i kjoler, og ikke bukser, skal både mænd og kvinder lære, at bukser og jakkesæt ikke bør være eneste garderobevalg.

Han startede virksomheden Laurentin Cosmos, der skulle være det modebrand, hvis formål var at støtte det frie valg til at være sig selv, og som skulle sælge høje hæle til både mænd og kvinder i størrelserne 35 til 45.

»Problemet er, at mændene lever i en konkurrencekultur, hvor ingen må stikke ud. Men kvinderne har det også svært med det, fordi de føler, at vi tager det feminine fra dem,«siger han.

Fordomsfuld kassetænkning

Men det har været svært for virksomheden, og problemerne med synet på mænd i høje hæle er fortsat derude. For et år siden datede han en pige gennem en periode.

»Hun var super dejlig, men hun sagde, at hvis vi skulle fortsætte, skulle jeg smide hælene væk. Hun foreslog at lave en catwalk, hvor hun bestemte, hvilket tøj jeg måtte gå rundt i. Det handlede kun om, at jeg ikke skulle tage hendes identitet fra hende.”

Han understreger, at mænd også kan have det svært med kvinder, der bærer jakkesæt, fordi det maskuline bliver taget fra dem. Og sådan burde det ikke være, mener Klaus Vemmer, der kæmper mod fordomme og kassetænkning.

»At en mand er homoseksuel, fordi han går i høje hæle, det er latterligt. Der er lige så mange forskelle mellem mænd og mænd, kvinder og kvinder, som der er mellem kvinder og mænd. Men det glemmer vi alle sammen,« siger han.

»Det handler om ligestilling for begge køn. Mere frihed til mænd og et mere nuanceret billede af manden gavner også kvinders sag om ligestilling. For så længe manden står i traditionelt jakkesæt og flade sko og tror, han er det stærke køn, vil han se på kvinden som svag. Selvom hun kan det samme som manden og måske endda gør det bedre,«siger Klaus Vemmer.

Håb endnu

Der er håb for fremtiden, siger Chris Pedersen, der er modeekspert på Danmarks Radio.

»Kønsspørgsmålet bliver mere flydende. Dem på 15 og 20 år ser ud til at have en helt anden holdning til det at gå i kvinde- og mandetøj. Vi ser blandt popstjernerne, at de ikke tænker på, om de har mande- eller kvindetøj på. De blander det.«

Da David Bowie i 1970erne stillede sig op med langt, farvet hår og makeup, var det en provokation. I dag er det mere normalt blandt stjernerne at tage fra alle hylderne og ses ikke som en manifistation. Når det er sagt, vil der gå længe, før høje hæle er normalt for mænd, siger modeeksperten.

»Tager man høje hæle på i dag, vil man stadig få mange blikke, og de ældre generationer kommer nok aldrig til at forstå det,«siger han.

I gamle dage var mænd lige så meget til genstand for pynt som kvinder, men da demokratierne tog fart i 1800-tallet, blev det neutrale jakkesæt lig med magt og viden. Jakkesættet blev mandens domæne. Kvinden derimod blev pyntedukken med kjole, korset, smykker og makeup.

»Den feministiske kritik af det kvindelige tøj er, at det er skrøbeligt. Med høje hæle kan kvinden ikke komme op på cyklen, kjolen kan blæse op, og hun kan ikke løbe fra en voldsmand,«siger Chris Pedersen.

I moderne tider har kvinderne fået adgang til arbejdsmarkedet – og politik – og dermed er det langt mere legitimt for kvinder at gå i traditionelle mandeklæder end omvendt, siger Chris Pedersen.

Klaus Vemmers virksomhed, Laurentin Cosmos, har det da heller ikke nemt med at få solgt bunkevis af høje hæle til mænd. Lige nu mangler virksomheden investorer og er gået i stå, men skal man tro modeeksperten, er det en god investering for fremtiden. Ungdommen taget i betragtning.