Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

»H. C. Andersen er udødeliggjort gennem sine værker. De kan læses af både børn og voksne og er kendt over hele verden. Og at f.eks. en milliard kinesere kender ham er jo heller ikke så tosset.«

Det sagde en afslappet kronprins Frederik, da han i aftes stod omgivet af tusindvis af LED-lys i alle regnbuens farver og tusindvis af vinterklædte mennesker i den smukke Eventyrhaven i hjertet af Odense, hvor han kort forinden fra rådhusets balkon blot et par gode stenkast derfra havde tændt ”Fields of Light”, en imponerende lysinstallation udført af den internationalt anerkendte kunster Bruce Monroe.

150-årsdagen for udnævnelsen af H. C Andersen som æresborger blev fejret i Odense i aftes.  Kronprins Frederik tændte Field of Light. En lysinstallation i Eventyrhaven skabt af den internationalt anerkendte lyskunstner Bruce Monroe
150-årsdagen for udnævnelsen af H. C Andersen som æresborger blev fejret i Odense i aftes.  Kronprins Frederik tændte Field of Light. En lysinstallation i Eventyrhaven skabt af den internationalt anerkendte lyskunstner Bruce Monroe Foto: Carsten Bundgaard
Vis mere

Kronprinsen markerede sammen med en stor skare af byens borgere og flankeret af borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og rådmand Jane Jegind (V) 150-årsdagen for H. C. Andersens æresborgerskab i Odense.

En ære der dengang i 1867 tilfaldt den verdensberømte odenseaner på en dag, da han – står det skrevet i eventyrdigterens egne dagbogsnotater – led af en usædvanlig hård omgang tandpine.

Kronprins Frederik tændte Field of Light i Eventyrhaven i anledning af 150 års dagen for udnævelsen af H.C. Andersen som æresborger i Odense..Den enorme installation er iskabt af den internationalt anerkendte lyskunstner Bruce Monroe (Foto: Carsten Bundgaard/Scanpix 2017)
Kronprins Frederik tændte Field of Light i Eventyrhaven i anledning af 150 års dagen for udnævelsen af H.C. Andersen som æresborger i Odense..Den enorme installation er iskabt af den internationalt anerkendte lyskunstner Bruce Monroe (Foto: Carsten Bundgaard/Scanpix 2017) Foto: Carsten Bundgaard
Vis mere

Tandpine eller ej blev Andersen fejret kongeligt og med manér, da et stort anlagt danseshow tilsat stomp, kor og farvestrålende lys- og lasereffekter blev opført på en hævet scene på Flakhaven foran rådhuset og med bygningens facade inddraget som kulisse og ”bagtæppe” med konstant skiftende lyssætninger.

Da stykket var forbi og lyden fra klapsalverne stadig gjaldede mellem husene, blev området mørkelagt for en kort stund, hvorefter kronprins Frederik trådte frem på rådhusets balkon høj oppe og i ensom majestæt kun oplyst af en enkelt kraftig projektør trykkede på knappen til installationen ”Fields of Light”.

Kronprinsen i eventyrland på balkonen på Odense Rådhus (Foto: Carsten Bundgaard/Scanpix 2017)
Kronprinsen i eventyrland på balkonen på Odense Rådhus (Foto: Carsten Bundgaard/Scanpix 2017) Foto: Carsten Bundgaard
Vis mere

Sidste punkt på arrangements-kalenderen var lysløb i midtbyen over en fem kilometer lang distance gennem aftenmørket.

Den del sprang den snart 50-årige kronprins dog over. Han gik i stedet ind i varmen og brugte kræfterne ved buffeten sammen med de øvrige særligt inviterede gæster.

Andre læser også