Vi er knap en uge inde i det nye år. Det er seks dage siden, at vi lod os inspirere af ’Johnny’ Margrethes nytårstale – og sagde farvel til det gamle år og goddag til det nye. Det er kun en lille uge siden, at vi lovede os selv fra nu af at stramme op og gøre os (meget) mere umage.

Vi fremsatte løfter om at lave om på alt det, vi plejer at gøre. Lovede at blive nye, forbedrede versioner af os selv. Under parolen: NYTÅRSFORSÆT lovede vi ting som: ’I det nye år skal jeg tabe 10 kilo. Træne mindst tre gange om ugen.

Og skifte underhylere HVER dag (også selvom jeg har haft trusseindlæg på)’.

Men hvordan går det så med dem? Forsætterne. Lever du op til dem? Eller har du – som de fleste andre – allerede formået at skuffe dig selv.

Det har du garanteret.

Du har med garanti allerede bøjet reglerne en smule og løsnet for restriktionerne. Hvis ikke du har, så se at komme i gang. Lykkelige mennesker bryder deres nytårsforsætter. Nu skal jeg fortælle dig hvorfor.

Mange mennesker kløjs allerede i ordet. For hedder det et ’nytårsforsæt’ eller et ’nytårsfor(t)sæt’? Det er egentlig meget nemt. Når det er noget, du vælger at gøre, så er det forsætligt. Ligesom i krimierne, hvor man taler om, hvorvidt mordet var forsætligt eller om det skete i affekt: Altså om det var med vilje eller ej. Nytårsforsætter er noget, man gør med vilje. Det er noget, man gør mod sig selv. I modsætning til et for(t)sæt, som i givet fald ville være noget, man fortsatte med at gøre.

Jeg er slet ikke i tvivl om, at hvis du gerne vil have så meget glæde og så mange smil vredet ud af dit liv som muligt, så er det klart bedst at fortsætte med det, du var i gang med.

Hvis du virkelig mener, at du vil tabe dig 30 kilo eller løbe en maraton, så venter du ikke med at proklamere, at det er dit livsmål, til du er skidefuld og iført hagesmæk med påklistrede plastikpatter. Hvis det virkelig er vigtigt for dig, ville du nok allerede være i gang, ikke? Og så er det jo bare at fortsætte.

Men hvis du mere er typen, som brillerer ved at have set samtlige nye serier på Netflix, er det nok fordi, du godt kan lide dét, og føler glæde ved det. Og så skal du da fortsætte med det. Og nyde det i stedet for at banke dig selv i hovedet.

Vi har så travlt med alt det, vi skal lave om, at vi glemmer at fokusere på hverdagens små mirakler: Kagen som smager vidunderligt. Hvor hyggeligt det er, at ungerne ser Frost, mens man selv lige napper en time på sofaen. Hvor skønt det er at spilde en hel dag på ingenting.

Et nytårsforsæt er en fordømmelse, af den, du er, og dét, du plejer at gøre.
Og den slags nedgørelse af egen person skal stoppes (langt op, hvor solen ikke skinner).

Hvis du vil ændre noget i dit liv, så gør det stille og roligt og lad det komme som et positivt ønske indefra. Men lad det ikke være noget, du pådutter dig selv, fordi det er nytår.

’New year, new me,’ siger vi, Men hvorfor? Der er sgu da ikke noget galt med den gamle ...

Jeg har gjort mit bedste i 43 år.

Det skal jeg da have ros og en high five for. Ikke skældud og reprimander.

Jeg stemmer for, at vi laver nytårsforsæt om til nytårsfortsæt. Kan man bestemme, at mayonnaise pludselig kan staves majonæse, og at en bjørnetjeneste med et kan betyde en meget stor tjeneste. Så kan vi altså også godt lave nytårsforsætter om til nytårsfor(t)sætter.

Lad 2018 være året, hvor vi fejrer os selv, skruer ned for ’skal’ og ’bør’ og skruer op for ’vil’. For hvad vil du egentlig gerne? Hvis du begynder hver dag med at tænke: ’Hvad vil jeg gerne i dag?’ Så kan det kun blive et dejligt år.