Nye gadgets og digitale værktøjer gør det nemmere at få overblik over elforbruget - og en lavere regning

 

Som boligejer kan det være en smule nervepirrende at kigge på den gamle elmåler, der bare suser rundt i døgndrift, som var det et hamsterhjul. Først når regningen dumper ind af brevsprækken, ved man, hvor mange kroner og ører der skal betales til energiselskabet.

Men i den seneste tid har forbrugerne fået nye muligheder for at få et bedre overblik over elforbruget, lige som der er kommet digitale værktøjer, der gør det nemmere at styre f.eks. stikkontakter, elapparater eller belysning.

Og der kan være mange penge at spare for en almindelig husstand, hvis man løbende holder øje med hjemmets værste strømsyndere og minimerer forbruget, fastslår eksperter, som BT har talt med.

»Den ny teknologi kan være en hjælpende hånd. Du bliver simpelthen opmærksom på forbrug, som du ikke var klar over. Det typiske er, at der er et højt standby-forbrug. Det kan f.eks. være et lidt ældre tv eller musikanlæg, som bare står og trækker strøm. Pludselig vil man kunne se, at der hele døgnet er et grundlæggende forbrug, som ikke er nødvendigt,« siger Martin Salamon, der er cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Tjek forbruget på telefonen

Eksempelvis har mange forbrugere på det seneste fået installeret digitale elmålere, som kan aflæses via en app på kundens smartphone. På den måde kan du følge med i dit faktiske elforbrug time for time og se, hvornår på døgnet du har det største forbrug.

Der er også kommet en række digitale gadgets - f.eks. en fjernstyret stikkontakt, som du både kan bruge til at overvåge et specifikt apparats elforbrug eller tænde og slukke for det, uanset hvor du befinder dig.

Derudover er der også sket meget inden for intelligent belysning - f.eks. har Philips udviklet serien ‘Hue’, som gør det muligt at styre al lys fra ens smartphone eller sætte en bevægelsessensor op, så man f.eks. ikke behøver have lys tændt i gangen hele tiden.

»Hvis man kommer fra et niveau, hvor man ikke rigtig har tænkt over ens strømforbrug, så kan der være rigtig meget at spare ved at gøre noget ved det,« siger Martin Salamon.

Afregning på timebasis

Fra 1. december er nogle elselskaber begyndt at afregne el på timebasis. Eksempelvis har det Ørsted-ejede netselskab Radius indført en prisændring, så kWh-prisen stiger fra 37,51 øre til 83,50 øre i tidsrummet fra 17-20 i perioden oktober til marts og falder til 32,36 i det øvrige tidsrum i alle årets måneder.

Du kan følge med i, hvad elprisen bliver i løbet af det kommende døgn time for time, så det er muligt at planlægge elforbruget optimalt - dvs. f.eks. undgå at tumble tøj i tidsrummet mellem 17 og 20.

Martin Salamon forventer, at elapparater vil blive mere automatiserede i fremtiden, så de f.eks. selv sørger for at lade op, når strømmen er billigst.

»Det kan f.eks. være elbiler eller varmepumper, der slår til eller fra alt efter, hvad prisen er nu og her ude på markedet.«

Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, er enig i, at de nye værktøjer til at overvåge og styre elforbruget er en gevinst for forbrugerne.

»Mange mennesker har en tendens til at glemme at holde øje med de ting, der bare kører af sig selv gennem betalingsservice. Vi er ret gode til at finde den billigste mælk, men nogle gange kan man godt overse de ting, der i virkeligheden fylder ret meget i budgettet,« siger Las Olsen.

Han nævner, at der kan være mange penge at spare ved at udskifte de gamle hårde hvidevarer. Selv om det koster lidt at anskaffe de nye produkter, så vil det tjene sig selv ind på den lange bane i mange tilfælde, understreger han.