Flere og flere danskere bliver smittet af bakterien legionella pneumophila.

Det viser tal fra Statens Serum Institut ifølge TV 2.

Tallene afslører, at 136 danskere i årets ni første måneder er blevet smittet med legionærsyge. Til sammenligning blev 98 personer smittet i hele 2010 og 75 i år 2000.

Legionella er en bakterie, der findes i alt vand, men den kan ved de rette betingelser formere sig, så de kan blive farlige for mennesker. De fleste tilfælde af legionærsyge vil slå ud som influenza, men bakterien kan forårsage dødsfald.

Der er dobbelt så mange tilfælde af legionærsyge pr. indbygger i Danmark som i Sverige. Og tallet er tre gange så stort som i Tyskland og fem gange så stort som i Storbritannien.

Overlæge, ph.d. og afdelingschef ved Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause, har ikke en god forklaring på, hvorfor flere danskere bliver smittet, end vores nabolande. Dog er der et særligt forhold, der kan være afgørende for at undgå smitten.

»Brugsvandet i danskernes hjem skal være mindst 50 grader varmt, der hvor det tappes ved enten vandhanen, eller ved brusehovedet. Er det tilfældet, vil legionella bakterien ikke kunne overleve,« siger Tyra Grove Krause til TV 2.

Hun råder til, at man sørger for at lade vandet løbe lidt inden brusebadet, så det varme vand er skyllet igennem.

Tyra Grove Krause forklarer, at legionærsyge skal tages meget alvorligt, da det er en sygdom med høj dødelighed.

Hver 10. dansker, der bliver smittet med sygdommen, dør. Derfor følger Statens Serum Institut udviklingen i sygdommen nøje.

Legionærsyge rammer oftest personer, der i forvejen har et nedsat immunforsvar, typisk ældre.