Når computeren eller iPhonen driller, så er det oftest en mand, vi spørger til råds

Hvis Snapchat driller, mailen ikke bliver sendt afsted, eller den nye printer skal installeres, så har mænd og kvinder det til fælles, at de spørger en mand til råds.

En ny undersøgelse foretaget af YouGov for Telia viser, at hvis en kvinde kommer ud for et teknisk problem, så er det i 38 procent af tilfældene deres partner, som de spørger til råds. Det samme er dog langt fra tilfældet den anden vej rundt, mænd spørger nemlig hovedsagligt en ven om hjælp, når det handler om IT-problemer. Kun 12 procent af mændene fra undersøgelsen ville spørge deres partner om hjælp med teknologien.

Adm. direktør i foreningen IT-brancen Birgitte Hass ser ofte, at der er et problem, når det kommer til forestillingen om, hvem der kan hjælpe med tekniske problemer.

»Det er indgroet kulturelt i manges forståelse, at IT er for mænd. Og det kunne ikke være mere forkert,« siger Birgitte Hass.

Hun fortæller, at den opfattelse, der er i privaten, også spiller ind, når unge skal vælge uddannelser inden for IT.

»Vi har jo også en opfattelse af, eksempelvis hvis man skal læse IT, så skal man have været en eller anden nørd, der flere gange har skilt sin computer ad. Men hvis man skal være advokat eller læge, er der jo ingen, der forestiller sig, at man har leget med retssager eller læst latinsk derhjemme,« siger Birgitte Hass.

Kønsforsker Jo Krøjer fra RUC fortæller, at det i stor grad handler om opvæksten, og det vi ser i hverdagen, når vi vælger, hvem vi spørger til råds.

»Det handler om, når vi tænker over, hvem der kan hvad. Vi er meget præget af den kultur, vi vokser op i, og de erfaringer vi har med, hvem der laver hvad, og hvem der kan hvad. Og de to ting er ikke helt det samme,« siger Jo Krøjer.

Ligesom der er en stor overvægt af kvindelige sygeplejersker og mandlige kokke på arbejdsmarkedet, er det det samme, der gør sig gældende inden for IT-arbejdsmarkedet. Kun 25 procent af arbejdskraften i IT-fagene er kvinder, og det påvirker os også i privaten.

»Det danske arbejdsmarked er jo også utrolig kønsopdelt, og lige præcis det her tekniske fagområde har en meget stor overrepræsentation af mænd,« siger Jo Krøjer.

Blandt den ældre generation fra 50-64 år er det ofte børn og børnebørn, der bliver spurgt om teknisk assistance. Mens det kun er 13 procent af de 18-34 årige, der ville spørge deres far eller mor.

Hvem spørger du om hjælp, når teknikken driller?

Nina Gjerulff, 26 år:

Jeg spørger som regel min gudmor eller gudfar, de ved meget om IT. Min gudfar bygger selv computere og har erfaring med det, så dem spørger jeg først. Jeg kunne også godt finde på at spørge min mor, hun er også god til det.

Cecilie Bagerskov, 25 år

Min storesøster ved mere om det, end jeg gør. Min familie ved ellers ikke så meget om teknologi.

Andreas Vagn, 19 år

Jamen jeg bruger Google, hvis noget går i stykker. Jeg kunne også godt finde på at spørge mine venner, men jeg kunne nok ikke finde på at spørge en pige. Mændene har bedre styr på sådan noget med elektronikken.

Randi Alholm, 30 år

Jeg spørger min mand, han arbejder med computere til hverdag. Ellers spørger jeg min bror, der arbejder som datalog. Jeg kunne ikke forestille mig at spørge en veninde.

Jonathan Alholm, 31 år

Jeg har nogle venner, som bruger mere tid på det, end jeg gør, og de er gode at spørge til råds. Jeg kunne ikke finde på at spørge min kæreste, det er ikke noget, der interesserer hende nok. Det giver mere mening at spørge nogen, der går op i det.

Stephanie Kjærsgaard, 24 år

Jeg ville spørge min kæreste eller min storebror. Jeg tror ikke, jeg ville spørge nogen piger til råds, jeg kender ikke lige nogen, der er mere kompetente, end jeg selv er.