Aars i Vesthimmerland er med et blevet berømt over hele landet. Og det kan den lille by takke 'Danmarks grimmeste juletræ' for.

Nu fortæller et af de tre medlemmer af Aars Handelsstandsforenings Juletræsudvalg, 61-årige Jørgen Sørensen, hvordan det krogede og deforme juletræ overhovedet kunne ende på Kirkepladsen i Aars.

»Hvert år spørger vi på Facebook, om der er nogen i lokalområdet, der vil sponsorere et juletræ til Handelsstandsforeningen. Sidste år fik vi to tilbagemeldinger, så vi valgte det pæneste og lod det andet stå til i år, så vi havde det i banken, hvis der ikke kom andre muligheder,« fortæller han.

Det gjorde der ikke.

Derfor besluttede Jørgen Sørensen og udvalgets to andre medlemmer, som også hedder Jørgen, at takke ja til det grantræ, Jens Thomsen på Sjøstrupvej lidt syd for Aars havde tilbudt Handelsstandsforeningen året forinden. Han fik et par flasker vin som tak for hjælpen.

»De to andre Jørgen'er så træet igen i år og kunne godt se, at det vist ikke var så kønt, men vi vurderede, at det til nød kunne gå an,« siger Jørgen Sørensen, der har været fast bestanddel af Juletræsudvalget siden 1982.

Det skæve juletræ har givet Aars en masse omtale. Vis mere

I første omgang levede juletræet et stille liv på Kirkepladsen. Men efter 14 dage skete der noget. Folk begyndte at dele billeder af det på Facebook, hvor mange morede sig over 'Danmarks grimmeste juletræ', mens andre forlangte det fjernet. Kommentarer som 'de må have været spritstive, da de valgte det træ' og 'sikke et juletræs-skræmsel' poppede op på det sociale medie, og snart begyndte også lokale erhvervsdrivende at ønske træet hen, hvor peberet gror, fortæller Jørgen Sørensen.

Han kan i øvrigt forsikre, at Juletræsudvalgets medlemmer ikke var berusede, da de valgte træet.

Da flere medier, herunder BT, begyndte at skrive om juletræet fik medlemmerne af bestyrelsen i Aars Handelsstandsforening pludselig travlt.

»Det her er vores ansvar, og vi er kede af, at byens borgere har fået så grimt et juletræ. Vi nåede at hænge kugler og lyskæder op på træet, og det kan tage lidt tid at få dem fjernet igen, men jeg lover, at træet bliver taget ned i morgen (tirsdag, red.) eller senest onsdag,« sagde formanden for Handelsstandsforeningen Mogens Kristensen til BT mandag.

Men siden vendte stemningen. På Facebook opstod der en decideret kampagne for at beholde det berømte juletræ, og også i Handelsstandsforeningen kunne de mærke, at Aars ud af det blå havde fået et julevaretegn, som brander byen bedre end selv en meget succesfuld marketingskampagne. Næsten enstemmigt valgte bestyrelsen at beholde juletræet, og det bakker Jørgen Sørensen fuldt og helt op om.

»I weekenden var jeg og de to andre medlemmer af Juletræsudvalget rigtig kede af det. Vi følte, at vi var skyld i, at Aars fik en masse dårlig omtale, og det var jo ikke noget, vi havde gjort med vilje. Men nu synes vi faktisk, det er rigtig sjovt. Og vi er glade for, at træet bliver. Dårlig omtale er jo bedre end ingen omtale,« griner han.

Først lød meldingen, at juletræet skulle skiftes ud, men efter at mange lokale har ytret ønske om at beholde det, har Handelsstandsforeningen valgt at lade træet blive. Vis mere

Jørgen Sørensen står på Kirkepladsen, mens BT taler med ham, og flere gange under interviewet fortæller han, at forbipasserende stopper op og tager billeder af Aars' nye attraktion. 'Danmarks grimmeste juletræ' bliver pyntet af børn fra den lokale børnehave Lille Madsens Hus den 1. december. Den lokale Rema 1000 serverer æbleskiver, og en lokal frugthandler vil sørge for frugt til børnene og tilskuerne - som der sikkert bliver mange af, nu hvor det skæve juletræ er blevet noget af et tilløbsstykke.

Juletræsudvalget havde faktisk fundet en afløser til det omdiskuterede juletræ, men det bliver i stedet bliver gemt til næste år.

»Vi har da joket med også at gøre noget overraskende næste år, men der bliver trods alt ikke tale om at vælge et så grimt juletræ igen,« siger Jørgen Sørensen og griner.