Mens de fleste håber på godt vejr med sol og høje temperaturer, er der til gengæld flere væsener, der nyder ekstra godt af det våde vejr, der lige nu dominerer den danske vejrudsigt. 

For de mange vandpytter og ekstra vandhuller gør det nemlig optimalt for myggene at yngle. Og det kan betyde at den våde sommer, ikke kun resulterer i en dårlig sommerkulør, men også flere myggestik end normalt.

»Myg har brug for vand, til at formere sig, og vi har haft et tørt forår uden vandpytter, men nu har myggene de optimale forhold at yngle i,« fortæller Anne Johannisson, der er biolog og naturvejleder hos Naturstyrelsen, og fortsætter:

»Fordi det har regnet i længere tid, så er myggene hurtige til at komme ud og lægge æg. Så vi kan godt risikere at få en opblomstring af myg, efter denne periode med regn. Mange insekter lægger nemlig æg i vandhullerne.«

Og myggene er ikke alene om at have det godt i regnen. Snegle - og særligt dem uden huse på - har det også rigtig godt i det våde vejr. Derfor behøver de ikke at gemme sig under jorden eller i blade, som de normalt gør i dagstimerne i tørvejr.

»Snegle vil normalt tørre ud, hvis der er for meget sol. Men når det regner, så har de det godt. Det våde vejr gør, det lige til er et vejr for dem,« fortæller Anne Johannisson.

Netop derfor kan det virke, som om der er flere dræbersnegle, end der plejer at være på denne årstid. Dræbersneglene, som for mange kan være en hovedpine i havebedene, går nemlig oftere på rov i planterne, når vejret er vådt og fugtigt.

Deres store slimede overflade absorberer vandet, og gør at de lettere kan snegle sig rundt midt på dagen. Normalt kommer sneglene først frem, når duggen falder og vi er krøbet til køjs, derfor vil vi ikke normalt lægge mærke til de mange snegle.

Regnen kan også betyde at sneglene får ekstra gode muligheder for at formere sig. Det kan betyde at flere af sneglene har succes, når de skal yngle, selvom det ikke sker fra dag til dag. Så selvom der ikke er flere snegle, end der plejer lige nu, så kan det sagtens være at det regnen vil betyde flere snegle senere hen.

»Sneglene er ikke hurtigere om at formerer sig, når det regner. Så selvom det er vådt, vælter sneglene ikke frem. Men vi ser mere til dem, end vi normalt ville gøre i sommeren,« fortæller Anne Johannisson.

Sådan slipper du af med dræbersnegle

Den mest humane måde at aflive en dræbersnegl, er ved at klippe eller hakke den over. Det kan eksempelvis være med en spade, eller en hækkesaks. Du skal sørge for at gøre det så tæt på åndehullet som muligt, så sneglen ikke lider, inden den dør.

Du kan også indsamle sneglene i en balje, og overhælde dem med kogende vand. Vandet skal være så tæt på kogepunktet som muligt, så sneglene dør hurtigt.

Døde snegle skal graves ned, eller smides væk, ellers tiltrækker de flere snegle.

Sådan kan du undgå mange myg i din have

Rens tilstoppede tagrender og tøm gerne spande og krukker for vand. Hvis du har en trillebør stående, er det også en god idé at tømme den. Sæt altid låg på din regnvandstønde, og sørg for at tømme den. Det er i vand at myggene yngler - så ved at minimere ynglepladser, vil der komme færre myg i din have.