34-årig kvinde slipper for fængsel og bøde, selvom hun blev dømt for vanrøgt af 67 hunde.

30 dages betinget fængsel og frakendelse af retten til at have med hunde at gøre i tre år.

Sådan lød dommen ved retten i Næstved i går over en 34-årig kvinde, der var tiltalt i den hidtil største sag om vanrøgt af hunde.

Sagen begyndte at rulle i tilbage i maj 2015, hvor politiet og Dyrenes Beskyttelse fjernede 91 hunde fra en landejendom ved Hyllinge på Vestsjælland tilhørende den 34-årige kvinde. Kvinden drev kennelvirksomhed uden tilladelse og holdt ifølge vidneforklaringer hundene under kummerlige forhold i en lade på ejendommen.

»Da vi bryder døren til stalden op, er der en forfærdelig stank fra afføring og urin,« forklarede en politimand i retten ifølge TV2 Øst.

Rikke Lee-Christensen, direktør i Dyreværnet, var i maj 2015 dyrlæge og internatleder på Dyrenes Beskyttelses internat i Roskilde, der tog imod 63 af de 91 vanrøgtede hunde. Hun var med til at udarbejde en politianmeldelse mod den nu dømte kvinde i sagen, og hun vidnede også i retten.

»Det er det værste tilfælde af vanrøgt, jeg har set i mine 12 år som dyrlæge. Hundene var omvandrende bakteriebomber. Afføringen sad overalt i pelsen, og det betød, at de havde infektioner overalt; i trædepuder, hud, øjne, øre og luftveje,« fortalte Rikke Lee-Christensen til BT dagen inden retsmødet.

Dybt skuffede

Hos Dyrenes Beskyttelse er man dybt skuffede over dommen, og særligt et punkt i dommen irriterer direktør i Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis.

»Det er fuldstændig grotesk og uacceptabelt, at hun ikke er frakendt retten til at holde dyr i enhver forstand og at forbuddet mod at holde hunde ikke er gjort permanent. Efter de tre år kan hun i princippet gøre det her igen, og vi synes hun allerede har bevist, at hun ikke magter at have med dyr at gøre overhovedet,« siger hun.

Britta Riis havde også håbet, at retten ville idømme kvinden en bøde for at statuere et eksempel over for andre, der driver såkaldte ’hvalpefabrikker’ med profit for øje.

»Vi oplever en stigning i antallet af henvendelser vedrørende hvalpefabrikker, og der kunne en stor bøde have været en afskrækkelse til andre,« siger Britta Riis.