Ny forskning fra Aarhus Universitetshospital viser, at selvom der har været fremskridt inden for behandling af blodkræft (akut leukæmi), gavner det ikke alle i samfundet lige meget.

Ifølge studiet er overlevelsen for de højtuddannede steget fra 39 til 58 procent siden årtusindeskiftet, mens den har stået stille for de lavtuddannede. Det skriver Videnskab.dk

En af årsagerne er muligvis, at højtuddannede dobbelt så hyppigt som lavtuddannede modtager stamcelletransplantationer tidligt i deres behandlingsforløb.

Men forskerne kan ikke forklare, hvorfor de ser den forskel.

»Vi må desværre konstatere, at det overordnet set kun er patienter med længerevarende uddannelser, der har haft gavn af de seneste 15 års fremskridt inden for behandling af akut myeloid leukæmi, men vi ved ikke, hvorfor det forholder sig sådan,« fortæller læge og ph.d. Lene Sofie Granfedt Østgård fra Aarhus Universitetshospital.

Læs mere på Videnskab.dk: En kvart million danskere tager medicin, der kobles til hudkræft

Et kræftbehandlingsforløb i Danmark kræver i dag rigtig meget af patienterne selv, og det kan være forklaringen på, at højtuddannede får mere ud af behandlingen.

Det vurderer klinisk professor og kræftforsker Stig Egil Bojesen fra Herlev-Gentofte Hospital.

Stig Egil Bojesen, fortæller, at vi i dag har skruet meget effektive kræftpakker sammen, som især servicerer middelklassen og opefter.

Disse kræftpakker er årsagen til den øgede overlevelse for mange patienter, men de kræver også, at patienterne ’er på dupperne’ for at holde trit med forløbet og dermed øge chancerne for det bedst mulige udfald.

»Har man meget lav eller ingen uddannelse og en ikke særligt velkørende hverdag, får man måske ikke tjekket sin e-boks, hvor der er et e-brev fra hospitalet, om at man skal møde ind den følgende torsdag klokken 7:30 efter at have fastet i 8 timer. På den måde kan man hurtigt blive hægtet af et kræftforløb,« siger Stig Egil Bojesen, der ikke har noget med det nye studie at gøre.

Læs mere på Videnskab.dk: Unge kræft-overlevere har svært ved at fungere senere i livet

Stig Egil Bojesen er overbevist om, at uligheden ikke kun gælder for patienter med leukæmi, men for alle typer kræftpatienter.

»Jeg har ikke set nogle videnskabelige artikler om emnet, men min fornemmelse er, at det i hvert fald også gælder inden for mit eget felt – lungekræft,« siger Stig Egil Bojesen.

Desuden tror forskeren, at forskellen kun vil blive større i fremtiden – fordi overlevelsen vil stige for de højtuddannede.

»Det er et symptom på et meget effektivt og meget planlagt sundhedsvæsen, som ikke har tid og ressourcer til at sørge for, at de sidste 10 til 20 procent også får det samme ud af udviklingen. Til gengæld er forskellen nok meget lille her i Danmark i forhold til andre lande. I eksempelvis USA er forskellene helt plim,« siger Stig Egil Bojesen.

Læs mere på Videnskab.dk: Sklerosemedicin slår på forunderlig vis multiresistente bakterier ihjel

Ifølge Lene Sofie Granfeldt Østgård kan en af årsagerne til forskellen i overlevelse være, at højtuddannede dobbelt så ofte som lavtuddannede får foretaget en tidlig stamcelletransplantation, der yderligere øger chancerne for at overleve sygdommen.

Spørgsmålet er så, hvorfor højtuddannede oftere bliver behandlet med stamceller i forhold til lavtuddannede.

»Vi har nogle forslag til, hvorfor vi ser det, som vi gør. Et af dem er, at vi som læger ikke er gode nok til at møde patienterne på det niveau, hvor de befinder sig, og derfor forstår de lavtuddannede patienter måske ikke, hvorfor de skal vælge en stamcelletransplantation. Derfor vælger de den muligvis fra på den baggrund,« forklarer Lene Sofie Granfeldt Østgård.

Andre artikler på Videnskab.dk

Øl har været en del af vores liv i årtusinder

Se video: Lykkelige astronauter bager pizza i rummet​