For et år siden blev afghanske Ali Akbari offer for to brandbomber. Selvom de fysiske og psykiske mén stadig plager ham, trives han med at gå på gymnasiet.

I går var det præcist ét år siden, at fire danske drenge kastede to brandbomber, såkaldte molotov cocktails, mod deres klassekammerat fra Mølleskolen i Ry, Ali Akbari.

Angrebet rystede det lille østjyske lokalsamfund, og vendte op og ned på tilværelsen for alle involverede. Mens de fire drenge blev dømt for grov vold og idømt fængselsstraffe mellem et og halvandet års fængsel, hvoraf flere måneder blev gjort ubetinget, har overfaldet også sat varige spor hos offeret. Det fortæller Ali Akbaris bistandsadvokat, Simon Eilrich.

Det er særligt de fysiske smerter efter 1. og 2. grads forbrændingerne på benene, der plager den i dag 17-årige Ali.

»Han mærker det, som om huden ikke er stor nok, at det strammer om benet de steder, hvor han blev forbrændt. Han er blevet hypersensitiv, så hvis han eksempelvis forsøger at tage et par cowboybukser på, så føles det som at blive stukket af en brandmand, fortæller han. Så han går mest i løse bukser, træningsbukser eller joggingbukser,« fortæller Simon Eilrich til BT.

Passer gymnasiet

Ali Akbari havde træningsbukser på, da han om aftenen 6. februar sidste år blev ramt af den ene af de to molotov cocktails, som de fire gerningsmænd havde medbragt til det skæbnesvangre møde mellem drengene bag Ry Hallerne. Her ville de løse en konflikt, der var eskaleret mellem dem på Mølleskolen tidligere samme dag, men mødet endte katastrofalt for Ali.

Det var ved Ry Hallerne, at de fire danske drenge om aftenen 6. februar sidste år angreb den dengang 16-årige Ali Akbari med to molotov cocktails. Den ene ramte ham og gav 1. og 2. grads forbrændinger på 30 pct. af kroppen, hovedsagligt benene. Arkivfoto.
Det var ved Ry Hallerne, at de fire danske drenge om aftenen 6. februar sidste år angreb den dengang 16-årige Ali Akbari med to molotov cocktails. Den ene ramte ham og gav 1. og 2. grads forbrændinger på 30 pct. af kroppen, hovedsagligt benene. Arkivfoto. Foto: Bo Amstrup
Vis mere

»Han havde nogle træningsbukser på den aften han blev overfaldet, og stoffet blev nærmest en slags napalm, en flydende masse, der brændte sig ind i huden på ham. Så han er stadig smertepåvirket af brandskaderne. Havde han haft jeans på, er det ikke sikkert, at det var gået så galt,« siger Simon Eilrich.

Bistandsadvokaten talte senest med Ali i slutningen af sidste uge. Her talte de bl.a. om, hvordan det går med Alis uddannelse, fortæller Simon Eilrich.

»Ali passer stadig 1.g på Skanderborg Gymnasium, og det går rigtig godt omstændighederne taget i betragtning. Man skal tænke på, at han kommer af forældre, der er analfabeter, flygtet fra krig og kaos i Afghanistan, og alligevel klarer han sig godt i uddannelsessystemet, og med eller uden brandsår, så skal han blive ved med det. Og det skal han nok klare, han har et godt hoved,« siger Simon Eilrich.

Stadig flashbacks

Overfaldet har betydet, at Ali Akbari har været i behandling hos ungdomspsykiatrien i Risskov ved Aarhus. Her går Ali stadig til konsultationer, fortæller Simon Eilrich.

»Han oplever stadig det, man vel vil kalde flashbacks til overfaldet, men det er aftaget og er blevet bedre. Det har handlet om at reetablere sig selv, og indtræde i en normal hverdag og samfundet igen. Jeg tror, at det, at han er begyndt i gymnasiet på en ungdomsuddannelse, har hjulpet meget,« siger Simon Eilrich.

Simon Eilrich har som bistandsadvokat for Ali Akbari været tæt på det 17-årige brandoffer. Han passer ifølge Simon Eilrich 1.g på Skanderborg Gymnasium og har det efter omstændighederne godt. Billedet er foran retten i Horsens 4. maj sidste år, hvor Simon Eilrich informerer Ali Akbari om rettens afgørelse.
Simon Eilrich har som bistandsadvokat for Ali Akbari været tæt på det 17-årige brandoffer. Han passer ifølge Simon Eilrich 1.g på Skanderborg Gymnasium og har det efter omstændighederne godt. Billedet er foran retten i Horsens 4. maj sidste år, hvor Simon Eilrich informerer Ali Akbari om rettens afgørelse. Foto: Michael Drost-Hansen
Vis mere

Selvom der for længst er faldet dom i den spektakulære sag, så er den langt fra glemt i Ry. Det fortæller flere af de borgere, BT mødte på gaden i Ry i går. De fleste havde dog ikke lyst til at udtale sig med navn, fordi de kender de involverede eller har børn på Mølleskolen. 41-årige Jane Honoré er dog en undtagelse. Hun føler ikke, at sagen fylder til daglig.

»Jeg har to børn på 11 og 13 på Mølleskolen, men på grund af deres alder har vi ikke været personligt berørt af hele sagen. Der bliver stadig talt om det, men jeg tror meget det afhænger af, om man havde børn på samme alder eller kender de involverede,« siger hun.

Noget konkret er der dog kommet ud af brandsagen, fortæller Jane Honoré.

»Natteravnene er begyndt at patruljere meget mere, og så fik vi i kølvandet på sagen en forening (Synlige Voksne, red.), der gør meget for byens unge,« siger Jane Honoré.

BT har forsøgt at få en kommentar fra familien Akbari, men de har ikke svaret på vores henvendelser.