Kim Henningsen og Henriks Qvortrups advokater undrer sig over ublu millionkrav i Se og Hør-sag.

Onsdag kom det frem, at 19 kendte personer har stævnet Aller Media A/S, de forhenværende chefredaktører Kim Henningsen og Henrik Qvortrup samt it-specialisten Peter Bo Henriksen, bedst kendt under tilnavnet tys-tys-kilden.



De 19 personer kræver hver 250.000 i tortgodtgørelse som følge af den overvågning, de ifølge stævningen blev udsat for i en årrække, hvor Se og Hør købte kreditkortoplysninger om kendte og kongelige af tys-tys-kilden Peter Bo Henriksen. Derudover kræver de hver 25.000 af tys-tys-kildens af Nets, som Henriksen dengang arbejdede for.

Den 62-årige Kim Henningsen, som var chefredaktør på Se og Hør fra 2009 til 2013, ønsker ikke selv at udtale sig, men hans advokat Kåre Pihlmann lægger ikke skjul på, at han er forbavset over millionkravet.

»Det er krav i en helt anden klasse, end vi er vant til at se herhjemme. Vi har en retspraksis for tort for henholdsvis drab og voldtægt på 10.000 og 75.000 kroner, og jeg noterer mig, at de her personer mener sig berettiget til et langt højere beløb end et voldtægtsoffer og et drabsoffer. Det er helt ublu krav, og vi forventer en frifindelse,« siger Kåre Pihlmann.



Han henviser til en Landsretsafgørelse, hvor ansatte, der blev filmet med skjult kamera og offentliggjort i et landsdækkende medie, fik en godtgørelse på mellem 10.000 og 20.000 kroner.
Kåre Pihlmann undrer sig på sin klients vegne over, hvorfor de 19 personer vælger at gå efter tidligere chefredaktører og ikke udelukkende Aller Media A/S.

»Jeg vil mene, at det sædvanligvis er at arbejdsgiver, der hæfter for de fejl, arbejdstager har begået, og i stedet skulle rejse kravet mod arbejdsgiver,« siger Kåre Pihlmann.



Henrik Qvortrup, der indledte samarbejdet med tys-tys-kilden i 2008, afviser også at kommentere stævningen selv. Men også hans advokat Arvid Andersen undrer sig.

»Jeg tvivler på, at hver enkelt af sagsøgerne har gjort sig dybere overvejelser om, hvad det indebærer at indlade et søgsmål i den størrelsesorden. Det er en tung sag, de har kastet sig ud i, hvor man har rejst et stort krav og gjort det over for fire parter. Det er ikke en gratis omgang, og går man hen og taber sådan en sag, hvor man ikke har fået fri proces - endnu - så skal man selv betale gildet,« siger Arvid Andersen.



Han mener, det bliver svært at dokumentere den krænkelse, de har været udsat for.

»Dybest set er der tale om en imaginær krænkelse, hvor man kræver en økonomisk kompensation, men det er ikke nok, at man i bakspejlet føler sig overvåget. Man skal konkret kunne dokumentere, at der er sket en ulovlig overvågning, og at det er noget, der laster hver enkelt af de sagsøgte. Det er de velkomment til at forsøge at dokumentere,« siger han.



Det samlede krav på 4,75 millioner fra de 19 personer er ifølge advokaten skudt helt ved siden af skiven.

Sådan et krav er fuldstændig fantasiland

Hverken it-specialisten Peter Bo Henriksen eller Aller Media A/S ønsker at kommentere stævningen.

Tilbage i marts stævnede den radikale EU-politiker Morten Helveg Petersen Qvortrup, Henningsen, tys-tys-kilden og Aller Media for en kvart million. Og i sommer kunne BT fortælle, at Janni Spies og datteren Michala Kjær havde sagsøgt Aller Media og den tidligere chefredaktør Kim Henningsen. BT erfarer, at kvindernes krav er på to gange 500.000 kroner.

De civile søgsmål kommer i kølvandet på straffesagen, som blev afgjort i november sidste år, hvor syv personer modtog domme på op til halvandet års fængsel.