Et gratis ophold på rigmandens Karsten Rees resort i Karen Blixen Camp i Kenya til en værdi af ca. 22.500 kroner og et ophold på et luksushotel i Zazibar til en værdi af 4000 kroner. Det har to betjente fra Nordsjællands Politi ikke kunnet sige nej til, og derfor er de nu begge tiltalt for at have modtaget bestikkelse af Karsten Ree.

Det kom tidligere i dag frem, efter Anklagemyndigheden udsendte en pressemeddelelse om, at de havde rejst tiltale mod to betjente.

De to politimænd har tidligere efterforsket Karsten Ree i en sag, hvor han var tiltalt for menneskehandel.

“Det er en usædvanlig sag,” siger vicestatsadvokat Gyrithe Ulrich til Ritzau og pointerer, at der er få sager om bestikkelse hos politiet.

Hun fortæller til Ritzau, at de to betjente på 63 og 56 år tog imod gaverne, efter at sagen mod Karsten Ree var afsluttet, og derfor har Karsten Ree selv ikke gjort noget forkert.

“For en gavegiver er det ikke strafbart efterfølgende at give en gave. Men for modtageren, polititjenestemanden, er det ulovligt at modtage gaver både under behandlingen af en sag og efterfølgende,” forklarer hun.

71-årige Karsten Ree fortæller til Ekstra Bladet, at han regner sagen for at være i ‘småtingsafdelingen’.

Han forklarer, at han kom på venskabelig fod med de to betjente, efter de havde efterforsket ham.

“Vi er blevet ret nære venner, for vi har en god kemi. Hvis det ender med en retssag, hvilket virker helt vanvittigt, så må man jo kunne udelade, at ordensmagten vil bestemme, hvem politiet skal være venner med,« siger han til avisen.

Forsvarsadvokaten til en en af de to tiltalte, Martin Cumberland, fortæller til Berlingske, at han har svært ved at forstå, hvorfor anklagemyndigheden overhovedet har rejst sagen.

»Jeg forventer det samme, som jeg har forventet hele vejen igennem, og det er en frifindelse. Jeg er bekymret for den politiske vinkel for den her sag er en prøveklud. Der er stort set ikke nogen retspraksis på det her område, så hvordan skal vi forstå bestikkelsesbegrebet,« siger han til Berlingske.

Bestikkelsen er ifølge anklageskriftet sket i perioden fra marts 2015 til 29. november 2015.

Sagen mod de to betjente kommer til at foregå i Retten i Helsingør, men det er endnu uvist, hvornår den starter. Betjentene er tiltalt efter straffelovens paragraf 144, der omhandler offentligt ansatte, der uberettiget modtager gaver eller andre fordele i forbindelse med deres tjeneste. Strafferammen i paragraf 144 er fra bøde og op til seks års fængsel.