Søsteren og nevøerne til Danmarks rigeste mand, Lego-ejer Kjeld Kirk Kristiansen, er gået glip af milliarder af kroner, siden de tilbage i 2007 frasolgte deres del af Lego. Men millioner ruller alligevel ind hos den stenrige familie gennem et ’usynligt’ firma.

I årevis har de fra første parket kunnet se til, at deres bror og onkel samt kusiner og fætre er blevet rigere og rigere i takt med, at Legos succes er blevet større og større. Mens milliarderne er trillet ind hos Lego-grundlæggerens barnebarn Kjeld Kirk Kristiansen og hans børn, hvilket har gjort familien til Danmarks absolut rigeste, så kan det samme ikke siges om hans søster.

Søsteren Gunhild Kirk Johansen og hendes tre sønner valgte nemlig at sælge deres andel af Lego til Kjeld Kirk Kristiansens familie i 2007. Og mens Lego siden har vist sig som et guldæg, der har gjort Kirk Kristiansen grenen af familien så rig, at familiens formue ifølge Berlingske Business i 2016 blev vurderet til hele 145,7 mia. kr, så har Kirk Johansen ikke haft samme succes med at forøge formuen.

Ifølge Berlingske Business blev formuen sidste år vurderet til at være på 7,8 mia. kr., hvilket er omtrent det, familien formodes at have fået for at lade sig købe ud af Lego.

Men selv om Kirk Johansen familien ikke har set milliarderne vælte ind i deres private holdingselskab Kirk Kapital, der flere gange siden 2008 har haft underskud, så kan familien dog glæde sig over, at nogle af deres investeringer har vist sig at være temmelig udbytterige.

Ifølge finans.dk ejer familien blandt andet en stor andel af  trailervirksomhed PNO, der udlejer trailere til virksomheder i transportbranchen. Virksomheden er nærmest ukendt for offentligheden, da man sjældent ser navnet PNO på virksomhedens trailere, hvilket i et tidligere interview med finans.dk har fået virksomhedens adm. Direktør jacob Lee Ørnstrand til at kalde virkesomheden ’usynlig’.

Og det er ikke småpenge, som familien Kirk Johansen på det seneste har fået ind gennem deres 48 procent store andel af virksomheden.

Virksomheden kom sidste år ud med et overskud på 15,5 mio. kr. efter skat, viser koncernens sidste regnskab ifølge finans.dk. I 2015 havde selskabet et overskud på 20 mio. kr.

Kirk Johansen-familien købte sig ind i trailervirksomheden i 2015. Inden da havde virksomheden været ejet udelukkende af familien Ørnstrand, der også stiftede virksomheden i 1975.

Jacob Lee Ørnstrand, der er søn af grundlægger Per Nelson Ørnstrand, har tidligere overfor Børsen udtrykt glæde over, at Kirk Johansen-familien blev medejer af virksomheden og omtalte Kirk Kapital som en ’langsigtet og ressourcestræk aktionær'.

Ud over millionudbyttet fra trailervirksomheden, har Kirk Kapital også tidligere fået overskud fra investeringer i bl.a. aktier og obligationer. Overskuddene har dog ikke ændret det store på, at Kirk Kapital de seneste år har haft svært ved at få formuen til at blive større.

Faktisk vurderede Berlingske Business, at familien Kirk Johansens formue var faldet med 200 mio. kr, fra 2015 til 2016.

Og et sådan fald burde familien ikke stille sig tilfreds med et fald, har Berlingskes erhvervsredaktør Peter Suppli Benson tidligere udtalt til BT.

»Hvis jeg sad på sådan en formue, så ville jeg blive skuffet, hvis den blev mindre år for år,« udtalte han i 2016 og forklarede faldet med, at familien havde foretaget nogle uheldige investeringer i bl.a. fly og skibe.