Fødevarestyrelsen har i Bilka i Næstved Storcenter fundet hår, snavs og ekskrementer fra mus ved og i supermarkedets bland-selv slik.

Det fremgår af en kontrolrapport fra den 2. juli i år.

Efter kontrolbesøget meddelte Fødevarestyrelsen til Bilka, at de havde nedlagt forbud mod markedsføring og salg af bland-selv slik i butikken. Forbuddet ville være gældende, indtil Fødevarestyrelsen ophævede det.

Derudover modtog Bilka et bødeforlæg på 40.000 kroner og en sur smiley for deres håndtering af fødevarer, herunder rengøring og vedligeholdelse.

I kontrolrapporten konstaterer Fødevarestyrelsen følgende:

’Der ligger mange ekskrementer efter mus i området ved ta'selv slikket, nærmere bestemt under inventaret, hvor ta’selv slikket er placeret. Selve inventaret til ta'selv slik fremstår med snavs i form af hår, støv, græsstrå, slikrester, og der var beskidt med støv, snavs, spildt slik og museekskrementer under inventaret. Fødevarestyrelsen vurderer, at der er risiko for fødevaresikkerheden, hvis forholdet fortsætter.’

Derudover står det anført i kontrolrapporten, at et skadedyrsfirma i en periode fra midten af april til slutning af maj har konstateret flere tilfælde af museaktivitet ved supermarkedets brødafdeling. Musene er også blevet set af en forbruger, som efterfølgende selv kontaktede Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen pointerer i rapporten, at Bilka har haft kendskab til aktiviteten af mus siden april, og at de derfor burde have lukket af for salg af fødevarer i området, så kunderne ikke havde mulighed for at købe varer, der var inficeret af mus.

Varehuschef i Bilka i Næstved Storcenter, Morten Kirkbak, mener, at supermarkedet har gjort alt hvad de kunne, for at komme musene til livs.

»I samråd med skadedyrseksperterne blev varehuset nøje gennemgået, men der blev ikke fundet anledning til at skille inventaret ad i butikken, som er det, der nu har udløst en bøde. Det er vi naturligvis meget ærgerlige over, da vi løbende har orienteret Fødevarestyrelsen om alt, hvad vi foretog os og på ingen måde har sparet på ekstern skadedyrsbekæmpelse,« skriver han i en mail til BT og tilføjer:

»Vi går aldrig på kompromis med hverken fødevaresikkerhed eller ressourcer, når det gælder mistanke om skadedyr.«

Han fortæller desuden, at Bilka fik en glad smiley ved Fødevarestyrelsens opfølgningsbesøg tre dage efter, den 5. juli.

Læs hele kontrolrapporten her.