Når vi flokkes om buffeten til julefrokosten, er der mange hænder, der rører ved fade, tag-bestik, porcelæn og glas. Mens mange kantiner på arbejdspladserne har dispensere med hånddesinfektion, er der stort set ingen restauranter, der har tilsvarende forholdsregler. Det skriver Randers Amtsavis.

»Hvert år lægger danskere sig syge med maveonde efter smittespredning ved buffeten,« siger Kristian Linder, direktør for Rentokil Initial i Danmark.

Skønsmæssigt rammes hvert år mellem et par hundreder til flere tusind danskere af madforgiftninger og smitte fra buffeter. Kollegerne eller restaurantens andre gæster er ofte synderen. For det kræver faktisk en del disciplin at være en samvittighedsfuld buffet-bruger.

Tjek selv hygiejnen

Hvis man vil være sikker på at undgå et maveonde efter julebuffeten, er det værd at kende de simple regler, som kan minimere risikoen for smittespredning.

- Bruger de andre gæster et klæde, når de skærer brød?

- Falder bestikket ned i fadene, så gæsterne skal fiske det op med fingrene?

- Bliver fadene skiftet ud med nye, når de er tomme?

- Er der generelt rent på toiletterne?

- Er der der hånddesinfektionsmiddel til rådighed ved buffeten?

En undersøgelse foretaget af Initial i år i en række europæiske lande viste, at kun 38 procent af mænd og 60 af kvinder vasker hænder efter toiletbesøg.

pcb