Kirstine Christensen og hendes familie glædede sig, da de i september skulle hente hundehvalpen Odin, der skulle være et nyt medlem af familien i landsbyen Spandet syd for Ribe.

Den otte uger gamle hvalp, der er en blanding mellem en boxer og en cocker spaniel, blev hentet på Fyn i september, men det viste sig hurtigt, at alt ikke var helt, som det skulle være.

»Da vi kommer hjem med den, opdager vi hurtigt, at den har dårlig mave. Først tænker jeg ikke over det, og jeg formoder, at det handler om flyttestres, så vi giver den ormekur og skånekost,« fortæller Kirstine Christensen.

Trods ændringer i kosten og en ormekur, blev Odins maveproblemer ikke bedre. Kirstine Christensen opsøgte herefter sin dyrlæge, som tog flere test på den lille hvalp. Efter at have været i kontakt med dyrlægen hele fem gange, var meldingen klar; Odin har den farlige parvovirus, eller hundevirus som den kaldes i daglig tale.

Parvovirus er særligt farlig for unge hunde, der ikke er vaccineret og symptomerne på sygdommen er opkast og blodig diarré, som i yderste tilfælde kan koste en hund livet, hvis den mister for meget væske. Tirsdag kom det frem, at flere dyrlæger landet over advarer mod den smitsomme virus, som hurtigt spreder sig, og som er blevet sporet til Otterup på Fyn, hvor også Odin blev hentet fra i september.

Kirstine Christensen besluttede at aflevere Odin tilbage til den første ejer med informationerne om, at hvalpen havde den farlige virus. Hvad der dog synes mærkeligt var, at Odin allerede var vaccineret mod parvovirus hos dyrlæge Henrik Ullum på Fyn.

Den generelle anbefaling lyder, at hvis man har fået sin hund vaccineret i løbet af det seneste år, burde man føle sig sikker på, at ens hund ikke har parvovirus. Ifølge dyrlæge Henrik Ullum kan man dog desværre ikke føle sig hundred procent sikker på, at ens hund er virusfri - heller ikke selvom man har givet den rette vaccine.

»Uanset hvad man vaccinerer mod, er det en slags forsikring, men det gør ikke, at du ikke kan blive smittet med sygdommen, det gør, at immunforsvaret er mere klar til at møde sygdommen end ellers. Det, man vaccinerer med, er gårsdagens viden, og derfor er der en mulig risiko for, dels at virussen har ændret sig, og at man derfor ikke har fuld immunitet. Lige så vel som, at du kan få influenza, selvom du er vaccineret mod det. Derfor er der ikke noget odiøst i, at et dyr kan blive testet positiv for en sygdom, selvom de er vaccineret. Det gør dog, at hunden ikke får det fulde sygdomsbillede,« forklarer Henrik Ullum og tilføjer:

»Dette er naturligvis betinget af, at anbefalede vaccinationsprogram er fulgt og tilendebragt. Der går ca. 3 uger fra vaccination og til immunforsvaret har reageret på vaccinen. Derfor er anbefalingen også, at man revaccinerer ca. en måned efter første vaccine. Derved opnås bedre immunitet. Efter anden vaccination går der ligeledes ca. 3 uger, inden der er fuld effekt,« siger Henrik Ullum.

For at beskytte nabolagets hunde gik Kirstine Christensen hurtigt i gang med at advare folk i nabolaget om, at de ikke måtte lade deres hund komme i nærheden af de steder, Odin havde været, da parvovirus blandt andet kan smitte gennem hundens afføring.

Familien ved ikke, hvordan Odin har det i dag, men Kirstine Christensen har fået en så stor forskrækkelse, at hun ikke tør have en hund igen.

»Vi tør ikke få hund igen, for selvom vi har renset gulvtæpper, så kan smitten godt overleve i seks måneder. Lige nu holder vi os langt fra hunde, og det trist,« forklarer Kirstine Christensen.

Tidligere på ugen udsendte to fynske dyreklinikker en anbefaling til, hvordan man beskytter sine hunde mod parvovirus. Anbefalingerne er lavet i samarbejde med vaccineproducenterne.

»Hvalpene skal vaccineres, når de 6, 10 og 13 uger gamle. Vi anbefaler samtidig, at ingen får kontakt til hvalpene, før de har fået den første vaccine. Det betyder, at købere ikke kan se hvalpene, før de er 7 uger gamle,« siger dyrlæge Anne Louise Sparvath fra Årslev Dyreklinik på Fyn til TV2 Fyn.

Opdatering: BT er efter artiklens udgivelse blevet kontaktet af Odins første ejer, som oplyser, at hunden i dag har det godt og er helt rask.