Foto: Privat

En bilglad mand fra Haderslev har lagt sig ud med megakoncernen Disney, efter hans hobby har udviklet sig til et mindre tilløbsstykke. Nu har det multinationale selskab bedt ham stoppe sin virksomhed med øjeblikkelig virkning - ellers vil han blive sagsøgt.

I længere tid har Kenn Egtved fra Haderslev udstillet sine hjemmebyggede biler, som er inspireret af karakterer fra Disney-Pixar-filmen 'Biler'. Til byfester, receptioner og åbninger over hele landet har han givet 'trille-ture', hvor børn har fået lov at få en tur i en af film-heltene.

»Når jeg sidder inde i bilerne, og børnene kravler ind til mig - bliver de til små superhelte. De kan snakke om det i månedsvis. Deres forældre skriver til mig på Facebook: 'Du har lige reddet vores søns dag eller uge eller måned. Han snakker ikke om andet end bilerne'. Det har givet så meget glæde. Jeg er meget deprimeret over det, og jeg får tårer i øjnene, når jeg snakker om det,« siger Kenn Egtved.

For 14 dage siden sluttede eventyret brat.

11

Den 35-årige iværksætter og drifting-kører blev kontaktet af en advokat, der skrev på vegne af Disney for at bede ham aflyse alle events og sørge for, at alle de fire Disney-inspirerede biler blev lavet om eller ikke set af almenheden igen. Det fik han tre dage til. Ellers ville han blive sagsøgt af det multinationale selskab, fortæller Kenn Egtved til BT.

Efter et længere tovtrækkeri, hvor bilejeren har præsenteret gigantvirksomheden for flere bud på forsoning, har han givet op. Foreløbig har han ændret navnet på sin Facebook-side, så den nu hedder 'Lynet & Venner' i stedet for 'Lynet McQueen & Venner'.

»Det kan de vel ikke sige noget til,« siger Kenn Egtved.

Men det kunne de. For kort tid efter, at BT har talt med bilejeren, modtager han endnu en mail fra Disneys advokater. Siden må heller ikke hedde 'Lynet & Venner' - så nu har han igen ændret den. Til 'Dynen McBean & Venner'.

Og så har han renset sin profil på det sociale medie for alle spor efter forretningen.

Forretningen fik sin begyndelse for et par år siden, da den 35-årige drifting-kører byggede sin Corvette om til at ligne hovedpersonen Lynet McQueen fra Disney-filmene 'Biler', som bærer navnet 'Cars' på orginalsproget.

Det røde lyn blev hurtigt et tilløbsstykke, og da Kenn Egtved havde fået tiltsrækkeligt med forespørgsler om, hvorvidt han havde lyst til at udstille bilen, byggede han tre andre karakterer fra filmen - kranbilen Bumle, Porschen Sally og den gule dækforhandler Luigi.

»Jeg vil helst ikke ud med, hvad det har kostet at lave, men det har i hvert fald kostet fem gange så meget, som jeg har fået ind. Så jeg kommer ud med et kæmpe tab,« siger Kenn Egtved, der har taget 100 kroner for en 'trille-tur' i en af de kendte karakterer, som efter eget udsagn kun lige har dækket udgifter til transport og overnatning til events.

billede

Derfor forstår han ikke, hvorfor Disney kan være så fortørnede over hans lillebitte forretning. Måske er det fordi, de er bange for, at der skal ske ulykker med bilen, som kan give animationsvirksomheden ridser i lakken, filosoferer han. Men han er også godt klar over, at hans biler bryder med Disneys ophavsret.

»Så jeg er ikke sur - bare ærgerlig. Jeg har spurgt, om de ikke vil samarbejde. Om det ikke vil sælge flere biografbilletter til 'Biler 3', at jeg laver reklame for dem. Men det vil de ikke. Så har jeg spurgt, om vi ikke kunne trække den til 1. oktober, så jeg kan blive færdig med de events, som jeg allerede har booket ind. I så fald ville jeg love selv at gå ud i offentligheden og sige, at jeg stopper helt af mig selv, så de ville undgå en eventuel shitstorm. Men det ville de heller ikke,« siger han.

Og det er der to ganske gode grunde til, vurderer advokat med speciale i varemærkebeskyttelse Knud Wallberg.

»Disney ejer figurerne, så det er en rimelig klar ophavsretskrænkelse. Så kan man godt mene, at det måske er ubetydeligt at gå efter den lille mand, når man er en så stor virksomhed som Disney, men der er et principielt og økonomiske aspekt - uanset om han (Kenn Egtved, red.) tjener penge på det eller ej. Det er nemlig svært at forsvare, at man sælger licenser til at lave merchandice til ét firma, når man samtidig tillader et andet firma frit at bruge varemærket,« siger Knud Wallberg.

sdhsh

På Facebook er 'Dynen McBean & Venner' blevet bombarderet med beskeder fra vrede og triste forældre, som delvist hylder Kenn Egtved for at have givet deres poder verdens bedste dag, og begræder at denne og næste måneds arrangementer er aflyst til stor fortrydelse for deres børn.

Og så er der også flere, der råder Kenn Egtved til at omgås ophavsretsloven ved at give bilerne andre farver og navne. Og ifølge advokat Knud Wallberg er det da også en reel mulighed, da der ikke er noget, der hedder idébeskyttelse. Så inspiration er helt okay, så længe Disney-bilernes særlige kendetegn ikke kopieres.

Men det er Kenn Egtved ikke interesseret i.

»Hvis jeg skal lave dem så meget om, så synes børnen ikke, det er sjovt længere. Og jeg magter ikke at skulle i retten og bøvle med det og risikere at tabe. Så jeg lagde mig fladt ned og har fjernet alt. Men det var da min elskede hobby, som lige forsvandt i løbet af få dage,« siger han.

Indtil videre er bilerne gemt væk i en lade. Nu vil Kenn Egtved overveje, om de skal sælges, da han ikke har råd til at have dem stående 'til udstilling for sig selv og familien'.

Det vil Knud Wallberg dog forsigtigt advare imod.

»Der vil være et forbud mod både fremvisning og viderespredning, så selvom han ikke selv bruger dem, er det ham, der har frembragt dem, og det kan han ikke løbe fra, selvom han sælger dem videre. Så det skal han passe på med,« råder han.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 0 kr.