Den kendte sognepræst og debattør Kathrine Lilleør har i sit seneste debatindlæg på berlingske.dk luftet sin holdning til, hvordan EU skal overleve den massive flygtningekrise.

I sit indlæg, der hedder 'Europa i pigtråd', tager hun udgangspunkt i et interview, som Weekendavisen i sidste uge lavede med Uffe Østergaard, der netop er fratrådt som Jean Monnetprofessor i europæisk civilisation og integration ved Aarhus Universitet.

Sognepræsten erklærer sig gennemgående enig i EU-professorens markante holdninger. Uffe Østergaard har tidligere været fortaler for EU, men efterhånden har han måttet konstatere, at det europæiske samarbejde snart kollapser, hvis der ikke gøres noget drastisk.

»Med jerntæppe. Med trådhegn i fire baner, lyskastere og vagtposter. Mange vagtposter. Og til havs bevæbnede Frontex-skibe, som kan samle flygtninge op og sejle dem tilbage til den kyst, de kom fra,« siger Uffe Østergaard til Weekendavisen.

Og Kathrine Lilleørs anerkendende holdning til denne udmelding fra professoren er klokkeklar. Hun lægger vægt på, at han har en viden om Eu, som de færreste andre har.

'Bom! Sådan taler en mand, der har troet på EU, der ved mere om europæisk historie end de allerfleste andre, og som bestemt ikke var eller er fan af Dansk Folkeparti. Han har jo ret. Uanset om du og jeg ville ønske det modsatte. Spørgsmålet er, hvor lang tid det vil tage vores politikere at indse det. Hvor mange satirikere skal Erdogan foranledige tiltale imod, før man fatter, at når man udliciterer flygtningespørgsmålet til Tyrkiet, har man i en folkevandringstid også udliciteret sin indenrigspolitik,' skriver Kathrine Lilleør i sit debatindlæg.

Når sognepræsten refererer til Dansk Folkeparti er det, fordi Uffe Østergaard i interviewet med Weekendavisen har rost partiet for at være det eneste med en realistisk holdning dagsorden i forhold til at sikre EU's ydre grænser.

»... På dette område har Dansk Folkeparti den mest gennemarbejdede EU-politik. I de seneste 15 år har det været det mest realistiske parti i Danmark, de har analyseret tingene skarpt,« siger Uffe Østergård.

Til sidst i sit indlæg hævder den kendte sognepræst, at det EU-kritiske Dansk Folkeparti 'altid så det komme', og her stikker hun lidt til de folk, som har svært ved at indentificere sig med partiets politik.

'At EU fra begyndelsen var et forførelsesprojekt, en frit i luften svævende katedral, som manglede folkeligt fundament, er skarpt vedgået af Uffe Østergård. At Dansk Folkeparti altid så det, vil gøre ondt på de fleste at indrømme. Men at Europa skal vikles ind i pigtråd for at bestå, er et faktum. Hvad enten vi som Uffe Østergård har mod til at indrømme det eller ej.'