Den kendte skuespiller Lone Hertz går ind for både selvmord eller assisteret selvmord, hvis livet ikke længere har nogen mening. Som ung forsøgte hun at tage sit eget liv, afslører hun nu i ny bog.

Lone Hertz, skuespiller - kendt og elsket for sin rolle i bl.a. filmklassikeren "Frøken Nitouche" - er parat til at bede sine børn om hjælp til at dø.

Den nu 72-årige skuespiller ønsker ikke et langt og måske stærkt belastende behandlings-forløb i den sidste tid. I en ny bog giver hun derfor en kontant anvisning på, hvordan hun  forestiller sig sin død:

- Hvis det gælder mig selv, og der ikke er noget alternativ, vil jeg bede mine børn om at lægge en pude over hovedet på mig. Det virker bedre og hurtigere end lægens overdosis af morfin. Ja, hellere det end både hospital og hospice, siger Lone Hertz.

Lone Hertz mener ikke, at dødshjælp nu skal lovliggøres. Reglerne er gode nok, som de er, mener hun. Men hun er stor tilhænger af, at man selv kan have indflydelse på sin død.

- Hvis man vil dø, så finder de fleste en udvej. Sovepiller eller en plasticpose over hovedet, sværere er det ikke. Men man skal selvfølgelig have modet. Har man ikke det, så må¨man på den ene eller anden måde give sine nærmeste en fuldmagt til at lægge en pude over ansigtet.

Der skal føres retssag, selvfølgelig, men straffen må gøres betinget, hvis man altså har rent mel i posen.

Svært
  
Lone Hertz erkender, at det i situationen kan være meget svært eller umuligt at få de pårørende til at hjælpe med at fremme dødsprocessen, men hun er i hvert fald klar til at gøre forsøget. Ud fra opfattelsen af, at "hvert menneske har ansvaret for eget liv og kan vælge frit".

- At dø er et mellemværende mellem Gud og den enkelte. Selvmord er for mig løsningen. Eller selvmord ved den nære stedfortræder. Al anden form for dødshjælp tager jeg jeg afstand fra. Også lægernes skjulte dødshjælp, hvor man pumpes med en overdosis af morfin og bevidstløshed. Den metode er på det nærmeste uofficielt lovliggjort, paradoksalt nok.

Har forsøgt selvmord
 
For Lone Hertz er tanken om selvmord ikke kun abstrakt og teoretisk. Hun har tidligere prøvet at tage sig eget liv.

- Da jeg var purung og meget, meget forvirret og fortvivlet - ja, da oplevede jeg, at jeg som 19-20-årig havde forspildt livet. Jeg forsøgte i afmagt at dø. Derfor ved jeg noget om angst. En angst, som for mig lå inden, før jeg fandt mod til at sluge pillerne. Efter var der blot en uendelig fred, en tidløshed, uden krav og bekymring, siger Lone Hertz i samtalebogen "Det mangfoldige liv", hvori hun diskuterer bl.a. alder og død med Bjarne Hastrup, direktør i Ældresagen
Bogen, der er skrevet af journalisten Lotte Kirkeby Hansen, er netop udsendt på Kristeligt Daglads Forlag.