Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Den kendte læge Vibeke Manniche er endt midt i et stormvejr, efter Knud Erik Laursen fra Randers har stået frem og fortalt, hvordan hendes lægekonsulentfirma, Lægeservice, var medvirkende til, at han ikke kan få førtidspension.

Knud Erik Laursens egen læge og fire speciallæger har vurderet, at han efter en arbejdsulykke er ude af stand til at arbejde på grund af uhelbredelige skader og deraf kroniske smerter.

Ifølge Randers Amtsavis var vurderingen fra Vibeke Manniche dog en anden. Avisen beskriver, at hun kom frem til, at Knud Erik Laursen godt kan arbejde, hvis han bliver hjulpet lidt på vej.

Vibeke Manniche kan på grund af tavshedspligt kun udtale sig i generelle vendinger om sit arbejde som lægekonsulent, men siger til BT, at hun har svært ved at genkende udlægningen af den konkrete sag.

- Pointen er, at jeg som lægekonsulent ikke tager stilling til, om en person skal have førtidspension eller ej. Jeg forholder mig udelukkende til det lægefaglige. Alt andet ville være helt forkert, siger Vibeke Manniche og uddyber:

- Som lægekonsulent skal jeg groft sagt oversætte de erklæringer, som læger og speciallæger har lavet, så det er forståeligt for sagsbehandleren, hvad der er det lægefagligt korrekte at gøre. Jeg har intet at gøre med, hvordan borgerens sag ender. Hverken speciallægen eller lægekonsulenten må udtale sig om eksempelvis førtidspension og lignende. Det er helt op til kommunen at træffe den afgørelse og enhver afgørelse kan ankes. Så vil en ny sagsbehandler og ny lægekonsulent i Ankestyrelsen vurdere sagen.

Vibeke Manniche ærgrer sig over sagen, hvor hun mener, at hun er blevet skydeskive for en afgørelse, som hun med egne ord ikke har haft indflydelse på.

- Jeg føler ærligt talt, at jeg bliver uretmæssigt hængt ud for noget, som jeg ikke har nogen indflydelse på. Jeg har gjort det, jeg skulle som lægekonsulent, intet andet og I løber med en halv vind, hvor I åbenlyst ikke har læst alle sagsakterne og fejlagtigt griber fat i nogle usandheder, siger Vibeke Manniche.

I fremtiden kommer den omstridte læges firma, Lægeservice, ikke til at have noget med Randers Kommune at gøre. Lægeservice valgte i sidste uge at opsige samarbejdet med Randers Kommune, en beslutning der blev truffet af virksomhedens lægekonsulenter i fællesskab.

- Det var en beslutning, vi tog efter længere tids overvejelser, der er ikke noget odiøst i det. Det skete på baggrund af forretningsmæssige overvejelser, og det har intet med den konkrete sag at gøre, siger Vibeke Manniche til bt.dk.


Opdateret 03/10/14. Bt.dk har i flere artikler citeret Randers Amtsavis' historier om Randers Kommunes brug af Vibeke Manniches firma Lægeservice. Randers Amtsavis præciserer nu, at Vibeke Manniche ikke personligt har foretaget skøn i den omtalte sag vedrørende Knud Erik Laursen - skønnet er foretaget af en af Vibeke Manniches medarbejdere.  Enkelte steder i artiklerne skriver Randers Amtsavis "afgøre" i stedet for "skøn". Vibeke Manniche ønsker præciseret, at Lægeservice ikke afgør sagerne, men blot foretager et skøn. Afgørelsen bliver suverænt truffet af Randers Kommune.