Chikane og tvungen sex var en del af livet som ung kvinde i dansk ungdomspolitik i 80’erne. Det fortæller udenrigskorrespondent Annegrethe Rasmussen, der selv var en del af studenterorganisationen DGS.

I et kapitel i bogen ’Er lyset for de lærde blot?’, fortæller Information-journalisten om sine oplevelser på den politiske venstrefløj.

Dér blev det opfattet som ’snerpet’ og ’gammeldags’ at nægte at dyrke sex med mandlige venner.

Holdt sig ikke tilbage

Annegrethe Rasmussen erkender, at hun som ung ikke holdt sig tilbage i årene 1981-84, hvor hun var aktiv i DGS.

’Ikke desto mindre blev jeg selv to gange i mine DGS-år og to gange i mine tidlige universitets-år tvunget til sex af ældre mandlige kammerater,’ skriver hun.

I dag har de fire mænd pæne job, skriver Rasmussen og erklærer, at hun ikke kunne finde på at hænge dem ud. Annegrethe Rasmussen noterer blot, at det er rigeligt, at hun ved, hvem de er.

Bogen ’Er lyset for de lærde blot?’ udgives af Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) i forbindelse med organisationens 50 års jubilæum, hvortil Annegrethe Rasmussen blev bedt om at skrive et indlæg om ligestilling.

Et emne, som ifølge journalisten ikke blev diskuteret i hendes tid i DGS. Mandlige ledere kunne endda sende kvindelige partifæller ud for at forføre nogen fra andre venstrefløjspartier for at få informationer.

’Det lyder som en dårlig parodi på en billig spionkomedie, men sådan var det. Og beskeden var klar: kom i bukserne på vedkommende og få fat på papirer, strategioplæg og få gerne vedkommende til at tale over sig i intime situationer,’ skriver hun.

Et smil på læben

På trods af sine ubehagelige oplevelser ser den 50-årige USA-korrespondent i dag tilbage på tiden i DGS med et smil på læben. Og understreger, at hun ikke vil fordømme sin gamle gymnasieorganisation.

Ti tidligere formænd afviser dog, at mandlige venstrefløjsspirer nærmest kunne vælge og vrage mellem deres kvindelige DGS-kammerater.

»Der er altså ikke noget i den historie. Det står helt for hendes egen regning og personlige oplevelser,« siger Sidsel Stenbak Hollmann, der var formand for DGS i årene 1982-84, hvor Rasmussen var næstformand det sidste år.

Har aldrig hørt om det

Men Sidsel Stenbak har aldrig hørt om episoder som de beskrevne.

»Hun (Annegrethe Rasmussen, red.) har åbenbart selv haft den oplevelse, men det var ikke noget, jeg oplevede eller hørte om.«

Heller ikke Bo Søby Kristensen, der var formand i 81/82, kan genkende beskyldningerne.

»Vi havde netop meget fokus på, at vi skulle opføre os ordentligt over for hinanden. Det er klart, at gymnasietiden er nogle år, hvor man har en lidt anden tilgang til hinanden og begynder at åbne over for det andet køn,« siger han og fortsætter:

»Men man ville virkelig have distanceret sig selv, hvis man bare antydningsvis havde tvunget nogen til noget seksuelt. Så havde man været ude i kulden.«

BT har været i kontakt med Annegrethe Rasmussen, som ikke ønsker at udtale sig yderligere.