Omkring 50 gæster fik dårlig mave efter at have spist frokost på Comwell Hotel Aarhus 5. oktober. Fire dage senere konstaterede Fødevarestyrelsen under et kontrolbesøg, at gæsterne var blevet syge af en bakterie i maden.

Under Fødevarestyrelsens besøg blev der konstateret en så kritisabel håndtering af fødevarer, at det kendte konferencehotel fik en sur smiley og en bøde på 40.000 kroner. Det oplyser Fødevarestyrelsen i kontrolrapporten fra det tre timer lange besøg, som Fødevare NordØst stod bag.

»Folk blev syge, på grund af en bakterie, der blev fundet i maden. Bakterien kan opstå, hvis maden bliver nedkølet for langsomt,« siger Fødevarechef i Fødevare NordØst, Birgitte Horn.

Det drejer sig om bakterien Clostridium perfringens, som der er fundet i prøver fra den frokostbuffet, som gjorde de mange gæster syge.

»Bakterien kan give både opkast og diarré. Det er ubehageligt, men ikke farligt for dem, der bliver ramt,« siger Birgitte Horn.

Comwell Hotel Aarhus kontaktede selv Fødevarestyrelsen og frøs prøver af den serverede mad ned, da de fik kendskab til at flere gæster var blevet syge. Fødevarestyrelsen har efterfølgende været i kontakt med arrangører fra flere af de selskaber, der spiste frokostbuffet i hotellets restaurant 5. oktober, og det viste sig, at der var tilfælde af maveonde blandt deltagerne i alle selskaberne.

Under kontrolbesøget gennemgik Fødevarestyrelsen minutiøst procedurerne omkring opvarmning, nedkøling og servering af den mad, der indgik i hotellets frokostmenu, sammen med hotellets køkkenchef. Det drejer sig blandt andet om ris med timian og krondyrragout med grøntsager, portvin, laurbærblade og enebær.

Store dele af maden blev lavet dagen før, den blev serveret, og kølet ned. Det var under nedkølingen af dele af vildtkødet, at den fatale fejl, der gjorde de mange gæster syge, blev begået. Dog blev ikke alle de over 100 gæster ramt.

LÆS OGSÅ: Medie: Muligt gennembrud i mystisk drabssag

Hos Comwell Hotel Aarhus er de meget ærgerlige over det, der er sket.

»Vi har fået en sur smiley, og det ser aldrig godt ud. Den store bøde fra Fødevarestyrelsen gør også ondt, og derudover har vi valgt at kompensere alle de kunder, der spiste vores frokostbuffet den dag. Også dem, der ikke fik maveonde. Så det er blevet en dyr omgang for os,« siger Comwell Hotel Aarhus' direktør Flemming Poulsen og forsikrer, at de tager sagen 'meget alvorligt'.

Som konsekvens af bøden og den sure smiley vil Fødevarestyrelsen følge op med flere uanmeldte kontrolbesøg hos Comwell Hotel Aarhus i løbet af kort tid.