Direktør i WeDoCommunication, Anna Thygesen, kunne rigtig godt lide at sole sig, da hun var i 20’erne. Men i stedet for at bruge solcreme var hun glad for babyolie, som gjorde huden flot solbrændt.

Nu, 30 år efter, kommer de gamle solskader op til overfladen igen. Anna Thygesen på 52 år har fået konstateret forstadier til hudkræft, det fortalte hun d. 26 maj i Radio24syv's program 'Det vi taler om', hvor hun fast optræder som medvært.

Hun fortæller til BT, at hun igennem sin egen historie gerne vil advare andre om solens farlige stråler.

»Jeg har haft et sår ved hårgrænsen i et års tid, som ikke ville hele. Det blødte ikke, men var der hele tiden, så til sidst gik jeg til lægen, som med det samme henviste mig til en specialist,« fortæller Anna Thygesen til BT.

Specialisten fortalte, at solskaderne var 20-30 år gamle, og Anna Thygesen mener selv, de stammer fra dengang, hun lå ubeskyttet på strandene i Grækenland og Israel.

De varme dage på stranden uden solcreme betyder nu, at hun skal bruge en solcreme med meget høj faktor i ansigtet, hvor hun er i risiko for at udvikle hudkræft.

»Jeg skal passe på med ikke at få for meget sol i ansigtet resten af livet, bruge høj faktor, solbriller og gå med hat, når jeg er i solen, men på resten af kroppen kan jeg godt nøjes med en almindelig faktor,« siger Anna Thygesen.

Peter Geisling, som er læge og journalist hos DR, forklarer, at Anna Thygesens skæbne desværre ikke er ualmindelig.

»Der er omkring 15-20.000 danskere, der hvert år får konstateret hudkræft. Det er ofte fordi, folk har fået for meget sol generelt og ikke på grund af solskoldning,« siger Peter Geisling.

Det sår, der aldrig ville hele på Anna Thygesens pande, er et meget almindelig faretegn ved hudkræft, forklarer Peter Geisling. Han forklarer dog, at forstadierne til hudkræft i de flestes tilfælde kan kureres, og det er ikke lige så farligt som modermærkekræft.

Det er Anna Thygesen klar over, alligevel har hun nu en opfordring til andre.

»Jeg blev da forskrækket, da jeg fik beskeden, men altså, mere alvorligt er det heller ikke. Men grunden til, jeg fortæller det her, er, fordi jeg gerne vil advare andre mod solen,« siger Anna Thygesen.

Kræftens Bekæmpelse har længe kørt kampagnen 'Skru ned for solen', der har de fire solråd, som er: skygge, solhat, solcreme og sluk solariet. På den måde kan man forbygge hudkræft og undgår forbrændinger. De skriver også, at du især skal passe på mellem klokken 12 og 15, da uv-indekset er på sit højeste der, og derfor bør du søge ind i skyggen.