En af Danmarks mest alsidige musikere er afgået ved døden. Den talentfulde bassist Nicolai Munch-Hansen døde mandag den 20. februar, 39 år gammel.

»Dødsårsagen er endnu ukendt, men skyldes formentlig en utilsigtet fatal kombination af euforiserende stoffer og alkohol,« skriver Nicolai Munch-Hansens kone, sangerinden Kira Skov om tragedien via sit management i en meddelelse til BT.

Nicolai Munch-Hansen og Kira Skov lærte hinanden at kende i Skovs band Kira and The Kindred Spirit, der blev dannet i 2001 og opløst igen i 2007.

Efterfølgende har parret arbejdet tæt sammen på næsten alle Skovs pladeudgivelser, bl.a. de to album, ’We Where Gentle’ og ’May Your Mind Explode a Blossom Tree’, som hun har indspillet med hjælp fra P.J. Harvey-produceren John Parish.

»Det er så ubegribeligt, at vores elskede Nicolai skulle gå bort under disse tragiske omstændigheder. Vi er lammet af sorg og afmagt, men omringet af vores nære familie og venner, som hjælper os igennem denne ulykkelige tid,« siger den i forvejen hårdt ramte Kira Skov videre.

For syv år siden blev hun ramt af en meget sjælden kræftform i underlivet. En såkaldt molagraviditet udviklede sig til kræft, som hun heldigvis blev helbredt for. Men hun har flere gange fortalt, at sygdomsforløbet har sat sig dybe spor mentalt.

Nicolai Munch-Hansen er kendt i både jazz-og rockkredse. Det var hans varemærke at fusionere det bedste fra to de verdener. Hvilket tydeligt fremgår af hans cv. Han spillede med blandt andre Caroline Henderson, Jens Unmack, Tim Christensen, Steffen Brandt, John Tchicai og Nikolaj Nørlund.

Munch-Hansen har udsendt flere soloalbum, bl.a. ’Chronicles’ og ’Æter’. Så sent som i november udsendte han albummet ’Det flimrende lys over Brabrand Sø’ sammen forfatteren Peter Laugesen. Igen med deltagelse af Kira Skov.

’Et virkelig gennemført flot og gennemarbejdet værk, der tåler mange gentagne aflytninger – både i kraft af den digteriske tyngde og i kraft af de kompositoriske raffinementer. Særlig formfuldendt er sangen, 'Brev til Sonny Boy', hvorpå Kira Skov og Steen Jørgensen synger duet,’ skrev Gaffa i sin anmeldelse.

Kira Skov har flere gange beskrevet sit tætte parløb privat og kunstnerisk sammen med sin nu afdøde mand.

»Nicolai er meget sådan melodisk. Det er tit, at melodien ligger i nogle af de ting, han laver. Han laver tit mange temaer. Men i denne her sammenhæng har han lavet nogle produktioner ude i øvelokalet, så er jeg taget derud og har prøvet nogle ting af. Nogle harmonier. Så har vi måske fundet ud af, at vi manglede et stykke, eller at der ikke var noget, der fungerede. Men som regel har det fungeret sådan ret øjeblikkeligt i den her proces. Vi har også været heldige, at det bare kørte i den her ikke-søvns-fase,« sagde hun til bandsoftomorrow, da hun og Munch-Hansen var nybagte forældre.

Deres søn Morgan er fire år i dag. Udover Morgan efterlader Nicolai Munch-Hansens sig datteren Nora på 14.

Kira Skov er aktuel med albummet ’In the Beginning’, som hun har indspillet sammen med Maria Faust.

Alle koncerter og anden aktiviteter i dette øjemed er dog naturligt nok udskudt på ubestemt tid, bl.a. har Kira Skov meldt afbud til en koncert i Amager Bioi næste uge, hvor hun erstattes af Pernille Rosendahl.

Kira Skov og hendes familie beder om ro til at bearbejde sorgen.