I løbet af et døgn mistede journalisten Annegrethe Rasmussen tre jobs.

Først blev hun fyret som USA-korrespondent af netportalen Altinget. Så fulgte fagbladet Journalisten og siden fulgte Dagbladet Information trop.

Det sker, fordi Altinget vurderer, at Annegrethe Rasmussen i en analyse har kopieret så væsentlige dele af en leder bragt i tidsskriftet The Economist, at der ifølge medierne er tale om plagiat. Som en direkte konsekvens har de tre medier valgt at opsige samarbejdet med journalisten per dags dato.

Der er tale om en analyse, som blev bragt på Altingets hjemmeside 11. december. Dagen forinden var en leder med passager med stort set samme ordlyd blevet publiceret på The Economists hjemmeside.

Journalisten omtaler fejlen som forglemmelse

Annegrethe Rasmussen har taget det fulde ansvar for »forglemmelsen«.

»Jeg kan bekræfte, at jeg ikke i første omgang krediterede Economist, og den forglemmelse er jeg rigtig ked af og tager det fulde ansvar for,« siger Annegrethe Rasmussen i et skriftligt svar til Journalisten.

Den omtalte analyse er stadig at finde på Altingets hjemmeside, men i bunden er The Economist nu nævnt som kilde fulgt af en beklagelse af, at mediet ikke figurerede i artiklen, da den i første omgang blev publiceret.

Flere er imidlertid kritiske over udfaldet af sagen heriblandt formanden for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, der skriver på Facebook: »Det er bare for letkøbt!«.

Han mener, at henholdsvis Altinget, Information og Journalisten har opsagt samarbejdet med Annegrethe Rasmussen alt for hurtigt, »og kun med egen damage control for øje«.

»Pas på jeres frieste fugle«

»Kære redaktører, både de nævnte og andre, der kan føle sig opildnet af forløbet: Tillid handler også om at vise jeres ansatte tillid. Det handler om, at I bakker skribenter og leverandører op. I særdeleshed Information og Journalisten viser en lidt for smart adfærd, når man i virkeligheden vælger at dømme uden at føre bevis,« skriver Lars Werge.

Han påpeger, at redaktørerne på medierne også selv har et stort ansvar i forhold til at tjekke deres freelanceres artikler for fejl og for plagiat, inden de udgives.

»Pas på jeres frieste fugle. Falder de ud af reden, skal I samle dem op og sørge for, at vingerne igen kan få styrke – I skal ikke klippe deres vinger af dem,« skriver Lars Werge afslutningsvist til redaktørerne for de tre medier.

Man bliver nødt til at beskytte sin troværdighed

Altingets chefredaktør, Rasmus Nielsen, forklarer, at han har opsagt samarbejdet med Annegrethe Rasmussen, fordi hun har overtrådt mediets etiske regler.

»Vi har opsagt samarbejdet, fordi vi er blevet gjort opmærksom på, at hun har taget seks afsnit svarende til en tredjedel af en leder i The Economist og gjort det til sine ord og holdninger.«

Han afviser kritikken fra Lars Werge om, at beslutningen er blevet taget for hurtigt.

»Vi behandlede sagen over to døgn sammen med hende, hvor vi udbad os forklaringer, og hvor vi fik flere og flere detaljer om forløbet. Og så er det sådan, at man bliver nødt til at reagere hurtigt for at beskytte sin egen troværdig, og den troværdighed man har over for sine læsere.«

»Så jeg synes, vi både behandlede hende etisk forsvarligt og grundigt samtidig med, at vi var nødt til at handle hurtigt,« siger Rasmus Nielsen.

Det er ikke første gang

Hvad angår redaktørers ansvar for at tjekke journalisters artikler for fejl og plagiat, inden de udgives, understreger Rasmus Nielsen, at det redaktionelle kvalitetsfilter skal gælde lige meget for fastansatte og freelancere.

»Men her er der tale om en seniorkorrespondent, der sender os en klumme, altså en personlig tekst. Her synes jeg, det må siges at være fagligt forsvarligt, at vi ikke på forhånd gennemanalyserer det for plagiat,« siger han.

Det er ikke første gang, at Annegrethe Rasmussen er indblandet i en sag om plagiering. Tilbage i 2001 blev hun fyret fra sin stilling som chefredaktør på Berlingske, fordi det kom frem, at hun havde skrevet en leder til avisen, hvor flere passager var hentet fra tidligere ledere bragt i Politiken.

Til sit forsvar fortalte Annegrethe Rasmussen dengang, at hendes leder var en kladde, som ikke skulle have været bragt i avisen i sin daværende form.

Annegrethe Rasmussen var ansat i en freelancekontrakt på Altinget, hvor hun fungerede som USA-korrespondent og redaktør for netmediets USA-portal. Hos Information fungerede hun ligeledes som USA-korrespondent og klummeskribent, også her på en freelancekontrakt, mens hun for fagbladet Journalisten skrev klummer om amerikanske medieforhold på freelancebasis.