Facebook-hetz og cybermobning har nu været hverdag i halvanden uge for den danske advokat Gry Rambusch. Hun måtte efter kort tid indse, at hun ikke kunne stille noget op alene.

Når man søger på hendes navn på Facebook, kommer det frem sammen med ord som Islamic State og venstreekstremist. Advokaten Gry Rambusch har i løbet af de seneste uger oplevet en massiv hetz på Facebook, hvor en eller flere personer har forsøgt at sprede et budskab om, at hun støtter Islamisk Stat.

Der er blevet oprettet mindst 15 forskellige hadesider – højst sandsynligt de samme personer. Det fik hende i torsdags til at gribe ud efter internettets anonyme retfærdighedskæmpere fra Anonymous.

»Jeg følte mig fuldstændig magtesløs, og jeg måtte i hvert fald svare på 100 henvendelser fra folk, der ikke kunne forstå, hvad der foregik. Nogle af dem troede oprigtigt på, at jeg støtter Islamisk Stat,« siger Gry Rambusch til BT.

Gry Rambusch er blandt andet kendt fra DR2 programmerne Børneadvokaten. Hun er advokat, debattør og en af landets mest fremtrædende og engagerede forkæmpere for udsatte børn.

Hadesider vælter ind

Søndag den 31. januar begyndte Gry Rambusch at modtage beskeder fra forskellige af sine venner og følgere på Facebook. De spurgte ind til, hvad det var for noget hende og Islamisk Stat.

Hernæst fandt hun ud af, at der var blevet oprettet nogle sider på Facebook med navne som Gry Rambusch supports Islamic State og Gry Rambusch er venstreekstremist.

»Det væltede ind med Facebook-sider og beskeder, og jeg anede ikke, hvornår det ville stoppe. Selvom det ikke er store sider med masser af medlemmer, er det langt fra sjovt, når popper up ved søgninger på mit navn. Det begyndte at tage til, så jeg begyndte selvfølgelig at anmelde alle siderne til Facebook,« siger Gry Rambusch.

Gry begyndte sammen med hjælp fra mange af sine 13.000 følgere på Facebook at anmelde de forskellige sider, men hun fik ikke den respons, hun forventede. Et auto-svar, som kunne fortælle, at det anmeldte indhold ikke var modstridende med Facebooks politik. Det gik op for hende, at der skulle mange flere anmeldelser til, før der skete noget.

”Hjælp mig, Anonymous”

Hun stod nu bare og kunne se til, mens både hende selv og hendes forretning risikerede at blive skadet af nogle Facebook-sider baseret på løgn og misforståelser. Det var her, at hun desperat bad om hjælp fra en gruppe, som hun følger på sidelinjen og kun har respekt til overs for i forbindelse med deres gerninger i retfærdighedens navn.

»Jeg lavede et Facebook-opslag på min egen profil, hvor jeg bad Anonymous om hjælp til at få bekæmpe de sider, der forsøgte at ødelægge mig. Det var ren afmagt, og jeg forventede på ingen måde, at de ville komme mig til undsætning. Jeg bad dem ikke om at overtræde nogen grænser eller begå overtrædelser af nogen art, men jeg havde bare brug for nogle IT-kyndige, der kunne sende anmeldelser af sted i det nødvendige omfang,« siger Gry Rambusch til BT.

Pludselig modtog hun en mail fra Anonymous, som kunne fortælle, at det havde lykkedes dem at få sendt adskillige tusinde anmeldelser afsted mod siderne. Men samtidig måtte de også fortælle, at der var fire af siderne, de ikke kunne gøre noget ved i øjeblikket.

»Jeg håber, at det her snart vil stoppe fuldstændigt. Det er jo cybermobning, og man tænker da over, hvad vedkommende ville kunne finde på i virkeligheden,« siger Gry Rambusch, der dog understreger at hun ikke er bange.

Bunder i misforståelser

Det vides endnu ikke med sikkerhed, hvem der står bag hetzen mod den 35-årige advokat og debattør. Men grundlaget for misforståelsen kan med stor sandsynlighed bero på aspekter i forbindelse med tidligere sager, hvor Gry Rambusch på den ene eller den anden vis har ytret sig på en måde, der måske kan være blevet misforstået.

Hendes kollega Nima Nabipour overtog for nyligt som forsvarer for Kundby-pigen, der i januar blev anholdt for blandt andet at være i besiddelse af sprængstoffer. Her lavede Gry Ramusch følgende Facebook-opdatering, som har været en af hovedårsagerne til hetzen:

Hun har tidligere oplevet at blive chikaneret, fordi hun eksempelvis har ansat en mand med anden etnisk baggrund end dansk.

»Her modtog jeg kun privatbeskeder, og det var noget, jeg kunne leve med. Men denne gang er det blevet alt for meget. Jeg er glad for, at jeg endelig har fået nogenlunde styr på det, for det har været et helvede,« siger Gry Rambusch.

Beder sjældent om hjælp

Da Anonymous reagrede på Gry's råb om hjælp, fik hun dette svar:

"Vi er til for at hjælpe folk, som bruger noget alle i verden burde kunne bruge, uden at skulle angribes på den måde, som du er blevet, ytringsfrihed, og i dit tilfælde er den brugt i god jord! - som sagt udfører eller opfordrer vi ikke til Cyper angreb! Men vi vil samle menneskers stemmer og gør dem til et våben! Vi er her altid!"

Denne reaktion fra Anonymous er hun meget glad for.

”Jeg beder sjældent om hjælp, men da jeg gjorde, blev jeg mødt med 100% opbakning, og det giver tryghed. Det er jeg meget taknemmelig for,” siger Gry Rambusch.