Katrine Holm Hansen delte i tirsdags et opslag på sin Facebook-profil, hvor hun fortalte, at hun efter flere negative tests i Danmark er blevet testet positiv for den flåtbårne sygdom Borrelia på en tysk privatklinik. Opslaget gik viralt, og fredag aften er det blevet delt over 7.000 gange. Der viser sig dog at være to sider af sagen.

»Jeg er derude, hvor jeg ikke har lyst til at bo i det her land mere. Jeg er rigtig ked af det og føler mig uretfærdigt behandlet. Jeg har betalt min skat i den tro, at jeg ville blive ordentligt behandlet, hvis der skulle ske mig noget,« siger Katrine Holm til BT.

Da 27-årige Katrine Holm Hansen for godt et år siden kom hjem fra sin backpacker-rejse i Asien og Australien, begyndte hun gradvist at føle sig mere og mere utilpas. Hun var hele tiden meget træt, havde ondt i muskler og led, muskelkramper, hovedpine, og hun kunne ikke overskue at være sammen med andre mennesker.

»Mine venner var vant til, at jeg altid havde overskud. Det havde jeg pludselig ikke mere. Jeg ville helst bare ligge i mørket og se Netflix,« siger Katrine Holm til BT.

Nægtede at tro på den danske diagnose

Efter mange lægebesøg og blodprøver hos sin egen læge fik hun at vide, at hun ikke fejlede noget. Hun skulle bare gå nogle ture og komme ud i solen, fortalte lægen. På infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital fandt de heller ikke noget i hendes blod, og derfor måtte de fortælle Katrine, at de havde mistanke om, at hun havde fibromyalgi - en led- og muskelsygdom.

Katrine nægtede at tro på det, og hun blev ved med at få det dårligere. I løbet af sommeren blev hun nødt til at sygemelde sig fra sit job som forsikringsrådgiver i Topdanmark.

I efteråret 2015 tog hun kontakt til en privatklinik i Aarhus ved navn Medicinsk Speciallægeklinik. De er blandt andet specialiserede i infektions- og tropesygdomme.

»De tog rigtig godt imod mig, og jeg følte, at jeg blev taget seriøst. Det føltes som en frisk start,« siger Katrine Holm.

Her blev der i hendes blod fundet spor af en Bartonella-infektion, som hun begyndte at få antibiotika for. På antibiotika-kuren følte Katrine, at hun kunne fungere, men når hun stoppede med at tage medicinen, kom smerterne tilbage med fuld fart. Hun nåede i alt at være på antibiotika i mere end fire måneder.

Da symptomerne efter så mange måneder med antibiotika ikke forsvant, kunne de ikke hjælpe hende mere.

Tog sagen i egen hånd

Ud over privatklinikken i Aarhus var Katrine løbende i kontakt med en privatklinikken Nordic Clinic i København. Her tog de blodprøver, som de sendte til et laboratorium i Tyskland. Stik modsat de danske blodprøver blev hun her testet positiv for Borrelia og flere andre relaterede infektioner.

I Danmark ville lægerne ikke se på de prøver, hun havde fået tilbage fra Tyskland. De fejede dem væk og fortalte ifølge Katrine, at det var noget fusk. Det resulterede i, at hun i februar i år tog til Augsburg i det sydlige Tyskland for at besøge privatklinikken BCA Clinic, som Nordic Clinic samarbejder med.

»Jeg var meget lettet i starten. Jeg havde brug for nogen, der tog ansvar for mig. Min far og jeg fik en lang snak med dem, og jeg havde en god mavefornemmelse,« siger Katrine Holm.

På privatklinikken i Tyskland fik Katrine endnu engang taget blodprøver, der ligesom prøverne fra Nordic Clinic viste, hvor mange forskellige infektioner hun har i sit blod. Tirsdag kunne hun vende hjem til Danmark med en pose fyldt med forskellige former for naturmedicin, som hun skal tage de næste fire måneder.

Indtil videre har tests, behandlinger og medicin fra Nordic Clinic og BCA Clinic kostet Katrine næsten 60.000 kroner. Hun er klar over, at det er en chance, hun har taget, men hun har fuld tillid til den tyske klinik.

Tyske fup-klinikker

Når lægerne i Danmark ikke vil tage prøverne fra Tyskland for gode varer, er der en grund til det. Ifølge flere danske læger skal man passe meget på med klinikker som disse.

Torben Seefeldt er læge på den privatklinik i Aarhus, hvor Katrine sidste efterår blev behandlet. Han advarer folk mod klinikker som de to, Katrine har besøgt i Danmark og Tyskland.

»Jeg tager meget afstand fra de budskaber, som de kommer med. Man er simpelthen nødt til at forholde sig kritisk, så man ikke blive indfanget i en økonomisk fælde, hvor diagnosticeringen og behandlingen ikke er dokumenteret,« siger Torben Seefeldt til BT.

Han understreger, at det naturligvis er op til den enkelte patient, hvilken behandling de vælger. Det er helt i orden, hvis de føler, at disse metoder kan hjælpe dem, siger han.

Overlæge på Statens Serum Institut Kåre Mølbak tager ligeledes kraftig afstand til klinikker som BCA Clinic i Augsburg.

»Det er kort sagt et fupnummer. De vil gerne have patienter, der leder efter en diagnose, og jeg har ikke hørt om nogen, der er blevet testet negative. Det er en forretningsmodel, hvor de indfanger folk og får dem til at tro, at de eksempelvis har Borrelia,« siger Kåre Mølbak til BT.

Der er meget stor uenighed mellem læger i Danmark og den store gruppe af mennesker, som taler fom den mere alternative diagnosticering og behandling af Borrelia. Det lader altså ikke til, at det med sikkerhed er muligt at sige, hvad der er forkert i forhold til diagnosticering og behandling af Borrelia og andre flåtbårne infektioner. Langt hen ad vejen er det ord mod ord.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Nordic Clinic i København.