'Læg jer ned på gulvet. Luk og lås alle døre og vinduer og kim politiet ned fra alle mobiltelefoner', lyder det i en plan, som gymnasier og folkeskoler i Danmark har i tilfælde af et skoleskyderi.

Danske folkeskoler og gymnasier er så bekymrede for, at en galning går amok og skyder uskyldige lærere og børn ned på en skole i Danmark, at de har et beredskab klar, hvis deres skole skulle blive angrebet.

- Alle gymnasier i Danmark har fået en plan af politiet, og der er sendt en vejledning ud fra Undervisningsministeriet for, hvad vi skal gøre, hvis en galning går amok. I princippet kan det jo også ske i Danmark, så det er noget vi tager meget alvorligt, siger formand for Gymnasieskolernes Rektorforening, Jens Boe Nielsen.

Fredag skød og dræbte 20-årige Adam Lanza 20 børn og seks voksne på Sandy Hook Elementary School i Connecticut i USA, og landet på den anden side af Atlanten er dybt traumatiseret af utallige skoleskyderier gennem de senere år.

I Danmark kender vi kun til ét tilfælde, hvor en 35-årig studerende på Århus Universitet skød og dræbte to kvinder og sårede flere i en kantine på universitetet i 1994. Alligevel specialtræner politiet alle politifolk til at håndtere skoleskyderier i Danmark.

I september holdt Midt- og Vestjyllands Politi en øvelse på Venø Efterskole, hvor panikslagne elever blev instrueret i at løbe rundt, og teaterblodet flød blandt ’ofrene’ der lå i skolens gange.

- Alle politifolk, som har til opgave at komme ud på gader og stræder, har gennemgået en specialuddannelse, hvor de lærer at håndtere situationer på skoler, hvor store menneskemængder er i panik, fordi en person med et skydevåben er på spil. Det ville være et mareridt uden lige, hvis det skulle ske her, men vi er nødt til at lære af, hvad der sker i andre lande, siger kommunikationsrådgiver i Rigspolitiets kommunikation Carsten Andersen.

I 2008 blev ni dræbt i et skoleskyderi i Finland, og daværende undervisningsminister i Danmark Bertel Haarder lavede en handlingsplan til danske skoler, hvis det utænkelige skulle ske her.

- Man skal reagere helt modsat af, hvis der er brand. Man skal blive inde, lægge sig på gulvet, låse alle døre og undgå vinduer, og alle skal kime politiet ned på deres mobiltelefoner, siger formanden for gymnasierektorerne, Jens Boe Nielsen.

Kodeord


På Nørre Gymnasium i København, hvor han er rektor, har de installeret et samtaleanlæg i alle lokaler, så skolens ledelse kan kan råbe et kodeord ud i klasserne, så læreren ved, at der er en skudepisode i gang.

- Eleverne ved ikke noget om planen, for de skal ikke kende kodeordet, for de må ikke gå i panik, så det er kun lærerne, vi forbereder, siger han.

Også de danske folkeskoler har et beredskab klar, og de bliver instrueret grunddigt i at holde øje med elever, der viser en mistænkelig adfærd. Især unge mænd mellem 17-25 år, som holder sig meget for sig selv er i risikozonen.

- Efter skyderiet i Finland fik vi en opfordring fra ministeriet om, at man bør have en katastrofeplan. Det er rigtig fint, og den skal bruges, uanset om det er et skyderi eller en bombe, men det er klart, at man jo ikke kan helgardere sig mod en gal mands værk, siger formand for Skolelederforeningen, Anders Balle.