Karl Otto Meyer, tidligere mangeårig landdagsmand for Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) i landdagen i Kiel, er død. Han døde søndag aften i sit hjem i Skovlund i nærheden af Flensborg, skriver Flensborg Avis. Det danske mindretals politiske forkæmper blev 87 år.

Karl Otto Meyer var tidligere chefredaktør på Flensborg Avis og SSWs landdagsmand fra 1971 til 1996. Det lå i kortene, at Karl Otto Meyer skulle blive politiker. Allerede som 14-årig Duborg-Skole-elev bestemte han sig for at blive politiker under et besøg på Folketinget i 1942. Han havde endda valgt sin stol på tinget, hvor han gerne ville repræsentere Sydslesvig. For familien var overbevist om, at landsdelen ville vende hjem til Danmark efter den forhadte krig.

To år senere fik han indkaldelse til krigstjenesten for Hitler-regimet i Polen. Han deserterede og tilsluttede sig den danske modstandsbevægelse på Fyn for at slås mod nazistyret. I modsætning til Willy Brandt, som han ellers holdt meget af, anså Meyer det ikke som nødvendigt at komme med en erklæring på tro og love, at han under krigen aldrig havde kæmpet mod tyske statsborgere.

Det skulle dog efter 1945 vise sig, at grænsen ligger fast. Politiker blev Karl Otto Meyer alligevel, og det har det konservative CDU en del af æren for. Karl Otto Meyers tale imod tysk genoprustning i 1952 fik delstatsregeringen i Kiel til at inddrage hans undervisningstilladelse som lærer på den danske skole i Husum. Da Kiel efter fire års retssager endelig opgav sit »Berufsverbot« mod Karl Otto Meyer, havde han bestemt sig for redaktør-hvervet på Flensborg Avis, som blev fulgt op af en række medlems- og folkevalgte opgaver for SSW

Karl Otto Meyers danske hjerte slog for den sydslesvigske hjemstavn, men lige så meget for Danmark, som han knyttede mange bånd til. Det betød bl.a., at han - med undtagelse af ugerne op til landdagsvalg - holdt mange foredrag under aftensmøder i Kongeriget, selv når han samme og næste dag havde landdagsmøder i Kiel. Det var umuligt at tale ham fra det, fordi det var i mødet med vennerne i Danmark, han hentede sin inspiration og styrke.

Karl Otto Meyer blev født den 16. marts 1928 i Adelbylund ved Flensborg, og den 29. december 1949 blev han gift med Marie, der døde i 2011. Karl Otto Meyer kom sig aldrig helt over tabet af sin hustru, skriver Flensborg Avis.