Det var et sørgeligt syn, der mødte Kim Sejr, da han torsdag lagde vejen forbi mindestenen for sin bedstefar, Karl Sejr, der blev myrdet brutalt af Gestapo i 1945 af uforklarlige grunde.

Stenen står på Skanderborgvej lige vest for Hasselager, og barnebarnet, der til daglig bor i Hillerød, var i Aarhus og ville som mange gange før lige forbi mindestenen og mindes sin bedstefar. Men synet, der mødte ham, var ikke rart:

»Stenen var blevet udsat for hærværk, overmalet med hvid spraymaling. Det var åbenbart sket kort forinden. Men det er desværre ikke første gang. I maj blev mindestenen skændet ved, at der var blevet hældt en masse sort maling over den,« fortæller Kim Sejr, der er vred på familiens vegne.

Gør ondt på familien

»Det gør meget ondt på familien. Og hvem gør dog den slags? Er det de samme, som vælter gravstene for sjov? Er det bare drengestreger eller en form for sadisme? jeg vil nødig tænke den tanke til ende, at det er politisk motiveret,« siger Kim Sejr.

Mindestenen ligger lidt afsondret fra byen, så man skal nærmest beslutte sig for at køre hen til den eller vælge at stoppe op på Skanderborgvej netop ved stenen.

»Det er bekymrende og udtryk for en form for afstumpethed, der virker psykopatisk. Og det undrer mig dybt, hvad motivet kan være,« siger Kim Sejr.

Ikke modstandsmand

Mindestenen blev rejst efter Anden Verdenskrig af modstandsbevægelsen. Ikke fordi den DSB-ansatte Karl Sejr var i modstandsbevægelsen. Det mener i hvert fald hverken barnebarnet eller lederen af Ormslev-Kolt Lokalhistoriske Samling, Hanna Thinesen, at han var.

»Det eneste vi ved er, at Gestapo stoppede Karl Sejr og forlangte at se hans passérseddel, som vi ved var fyldt med mange dannebrogsflag,« fortæller Hanna Thinesen.

 

Mordet var tilsyneladende helt tilfældigt.

Måske skyldtes det, at Karl Sejr virkede officiel, fordi han havde sin DSB-uniform på. Og da »Peter-gruppen« netop den dag var på vej fra to clearingsmord af to overlæger i Vejle til nye ugerninger i Aarhus tyder meget på at Karl Sejr blev offer for en tilfældigt blodrus.

Clearingsmord var hævn

Tre dage senere, 29. marts, dræbte samme »Peter-gruppe« i øvrigt redaktør Børge Schmidt fra Århus Stiftstidende, mens han sov i sit hjem i Risskov.

Clearingsmord var hævndrab på kendte og vellidte danskere i den sidste del af besættelsen. Det var Gestapos hævn for at en tysk soldat eller dansk stikker blev dræbt af modstandsbevægelsen.

Mordet på den sagesløse Karl Sejr er ifølge et skilt ved mindestenen rejst af lokalhistorisk samling en af de mest kyniske og bestialske ugerninger udført af Gestapo mod en helt uskyldig dansk mand.

»Min bedstefar var næstformand ved Hasselager Station og blev henrettet ved nakkeskud. Han var kendt og agtet i lokalsamfundet, og jeg kan slet ikke forstå, at hans mindesten skal skændes,« siger Kim Sejr.

Han har nu anmeldt de to skænderier af mindestenen til politiet og håber, at nogen kan hjælpe med at finde gerningsmanden, eller at vedkommende selv forstår, hvor stor en sorg han påfører andre og derfor stopper.