Danskernes tænder er generelt blevet sundere, men tandproblemerne har bidt sig fast i Underdanmark. Det viser ny stor undersøgelse.

Mens forbedrede levevilkår har betydet, at danskernes tænder generelt er blevet sundere, har Karius og Baktus bosat sig i Underdanmark. Det viser en ny undersøgelse, som bygger på interviews med 15.000 voksne danskere.

- Den stærke ulighed i tandstatus og tandlægebesøg blandt voksne er et alvorligt folkesundhedsproblem, siger Poul Erik Petersen, professor på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet.

Undersøgelsen, der er blevet til i et samarbejde mellem Tandlægeskolen, Københavns Universitet og Statens Institut for Folkesundhed, er den hidtil største af sin art.

Resultaterne peger på en generel positiv udvikling i danskernes tandstatus siden 1980'erne.

- I forhold til tilsvarende undersøgelser gennemført siden 1980'erne viser tallene klart, at flere og flere danskere besøger tandlæge flittigt, oplyser Poul Erik Petersen og uddyber.

- Tandløse danskere er kraftigt på retur, mens voksne med funktionsdygtige tandsæt er voksende, siger han i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen slår også fast, at der er en klar sammenhæng mellem tandlægebesøg og sunde tænder, og her viser det sig, at hyppigheden i høj grad er betinget af sociale forhold som uddannelse og indkomst.

- De sociale forskelle i tandforholdene er tilsyneladende fastcementerede. Et funktionsdygtigt naturligt tandsæt er mindre hyppigt blandt personer med kort skoleuddannelse og lav personindkomst, siger Poul Erik Petersen.

Blandt personer med kort skoleuddannelse er der hele otte gange så mange tandløse som i gruppen med lang uddannelse, og undersøgelsen peger også på regionale forskelle. Københavnerne går således oftere til tandlæge end nordjyderne.

Undersøgelsen foreslår, at den nationale sundhedspolitik styrkes, da det især er usunde kostvaner, højt sukkerforbrug og tobaksrygning, der er skyld i tandproblemerne.

/ritzau/