Karin Søe Larsen blev vaccineret mod svineinfluenza. Få måneder efter blev hun alvorligt syg

Endnu en kvinde står nu frem med en stærk mistanke om, at en omdiskuteret influenza-vaccine har gjort hende alvorligt syg.

- Jeg bliver meget hurtigt træt. Når det sker, bliver min tale påvirket, og jeg så kan jeg ikke sige noget, jeg må lede efter ordene. Jeg kan godt have svært ved at koncentrere mig. Jeg har stadig nedsat kraft i både højre og venstre side, efter jeg blev lam på grund af vaccinen, siger Karin Søe Larsen.

Den i dag 34-årige Karin Søe Larsen blev ligesom ca. 339.000 andre danskere i 2009 vaccineret mod den frygtede svineinfluenza, der af Verdenssundhedsorganisationen WHO blev stemplet som en pandemi – altså en global epidemi. Hun fik derfor – og efter anbefaling fra sin arbejdsgiver i Thisted Kommune – sprøjtet den omdiskuterede Pandemrix-vaccine ind i armen, men efterfølgende udviklede hun en hjernesygdom.

Bliver aldrig den samme

Hun mener selv, at der er en sammenhæng, men den kan - ligesom det er tilfældet for flere andre vaccinerede, der efterfølgende har fået alvorlige sygdomme - ikke dokumenteres entydigt. I dag er Karin Søe Larsens liv forandret for altid.

Læs også:

BT satte første gang fokus på vaccinen og dens bivirkninger 11. november. Og på baggrund af en aktindsigt i Sundhedsstyrelsen har avisen beskrevet, at 147 danskere mener, at de har udviklet alvorlige bivirkinger, efter de på anbefaling fra Sundhedsstyrelsen lod sig vaccinere med Pandemrix. 76 af de indberettede bivirkninger er neurologiske, det vil sige bivirkninger som f. eks. sklerose, epilepsi og narkolepsi. Ifølge en af de læger, som BT har talt med, kan det vise sig kun at være ’toppen af isbjerget’. Andre påpeger, at der ikke er dokumenteret egent-lige sammenhænge.

Læs også:

Hjemme i Thisted ved Karin Søe Larsen i dag ikke, hvad hun skal stille op. Hun fik først millionerstatning for tabt erhvervsevne, men senere trak Ankestyrelsen erstatningen tilbage, fordi hendes hjernesygdom havde udviklet sig til sklerose, som ikke er en anerkendt bivirkning ved vaccinen.

Trak erstatning tilbage

Netop skelrose er også den neurologiske sygdom, som en ledende lægesekretær, Marianna Vork, der tirsdag stod frem i BT, har udviklet, efter hun fik Pandemrix-vaccinen.

Karin Søe Larsen stod til at modtage 1.027.277 kr. tilbage december 2011. Men sagen blev hurtigt vendt på hovedet - og fire måneder senere i marts 2012 trak Ankestyrelsen altså erstatningen tilbage med den begrundelse, at der var sket ’en fejl’.

Ved du noget, så tip BT på 1929@bt.dk

Den hjernesygdom (såkaldt ADEM - en akut form for hjernebetændelse, red.), som Karin Søe Larsen fik efter vaccinen, kan være årsag til, at hun efterfølgende har udviklet sklerose. Men det kan ikke entydigt bevises, at der er en sammenhæng mellem netop den sygdom og vaccinen. Det fremgår af dokumenter, som BT har set, at lægerne, der er inde over Karin Søe Larsens sag, er uenige om, hvordan sygdommen er opstået.

Karin Søe Larsen og hendes kæreste har ikke ’haft kræfter’ til at klage over afgørelsen:

- Vi har vurderet, at vi ikke vil bruge al vores energi på at kæmpe imod systemet. Det vigtigste er, at Karin har det så godt som muligt. Det betyder mere end en eller anden erstatning. Vi undrer os dog over, at hun ikke har fået nogen erstatning for at have udviklet ADEM, der er en kendt bivirkning til vaccinen. Det led har Ankestyrelsen sprunget over og kun set på, at sygdommen har udviklet sig til sklerose, siger hendes kæreste, Jakob Kusk Nielsen.

Intensiv genoptræning

Da Karin Søe Larsen, der til daglig arbejder som sosu-assistent, fik vaccinen, oplevede hun med det samme bivirkninger.

I løbet af få dage mistede hun sit sprog og blev lam i højre side og delvist i venstre side af kroppen. Siden dengang har hun været igennem et intensivt genoptræningsforløb med fysioterapeuter og talepædagog. I dag er hun igen i stand til at arbejde, men på nedsat tid. Hun fortryder, at hun fik vaccinen:

- Jeg vidste jo godt, at man kunne risikere at få bivirkninger, men jeg regnede ikke med, at det lige skulle ramme mig. Jeg valgte jo at få den, fordi jeg arbejdede på et plejehjem, hvor jeg var bange for at kunne komme til at smitte beboerne, og at de så ville dø af influenza-sygdommen.