En chauffør fik kastet et kanonslag efter sig. En anden fik knust en rude af en flaske, da han forlod et ghetto-område.

Den traditionsrige tur i studentervognen får nu igen i år et mørkt efterspil, efter studenter blev angrebet af både kanonslag, æg og flasker.

Som BT i dag kan fortælle, oplever flere chauffører til studentervogne chikane i og omkring ghettoområder.

»I Ølstykke var der en chauffør, der blev ramt af et kanonslag ved brystet uden på tøjet. Han kom heldigvis ikke noget til, men han var lige ved at stoppe turen,« siger Bengt Duus Svensson, indehaver af Festlastbiler.dk ApS. Et firma, som rundt regnet, netop har fragtet 3.000 studenter rundt på Sjælland.

Sådan ser resterne af det kanonslag, der ramte en chauffør i Ølstykke. Det vurderes at være ca. 1,5 cm. i diameter og 10-15 cm. lang. 
Sådan ser resterne af det kanonslag, der ramte en chauffør i Ølstykke. Det vurderes at være ca. 1,5 cm. i diameter og 10-15 cm. lang.  Foto: Privat
Vis mere

Svensson uddyber, at en anden chauffør fik smadret en forrude, kort efter han var kørt ud af Tåstrupgård i Høje Taastrup - et område der jævnligt optræder på regeringens såkaldte Ghetto-liste.

»Søndag oplevede chaufføren fyrværkeri og talrige kanonsalg, da han kørte ind i området. Mandag ringede han derfor til politiet, som sendte en bil, der eskorterede ham ind.«

»Kort efter han havde forladt Tåstrupgård mandag, blev der smidt en flaske, som rammer vognen og smadrer forruden,« fortæller Bengt Duus Svensson.

Det er traditionen, at der bliver dyttet, jublet og skrålet, når landets studenter efter tre års slid danser gennem byen på ladet af en pyntet lastbil. Den festlige begivenhed, der netop har fundet sted henover weekenden, har de senere år fået en skyggeside, efter studenter og vogne er blevet ramt af flere overgreb.

Sidste år bød på flere alvorlige hændelser, hvor studenter blev mødt af alt lige fra sten, syre-lignende væske og æg. Særligt en episode fra Amager ramte overskrifterne. Her blev en studentervogn holdt tilbage af en opsat barrikade, mens studenterne blev udsat for et bombardement af æg.

Læs her om sidste års episoder:

Bengt Duus Svensson fortæller, at han modsat sidste år ikke har oplevet, at der er blevet kastet sten efter sine i alt 44 chauffører, der kører med studenter.

Som han siger, ‘det er den gode nyhed’. Men foruden kanonslag, som er ny på chikane-listen, fortsætter tendensen også med æggekast. Især i de belastede boligområder, fortæller han.

»Vi har oplevet æggekast i forskellige områder,« siger Bengt Duus Svensson og nævner Tagensvej på Nørrebro og Amager. Dertil belastede områder som Tåstrupgård, Mjølnerparken, Egedalsvænget i Kokkedal, Bispeparken i København NV og Kierulffsvej i Slagelse, hvor boligområdet Ringparken ligger. Områder som overvejende optræder på regeringens ghettoliste.

Bengt Duus Svensson, der stadig er ved at samle op på begivenhederne fra sine 44 chauffører, fortæller om en konkret episode, hvor studenterne blev instrueret i, hvordan de skulle smide sig ned i studentervognen i tilfælde af chikane.

»En student var på forhånd truet med, at han ville få æg. Det der i stedet skete var, at de fyrede brandslukkere af.«

Se video her:

 

8 visninger

Der var ingen studenter, som direkte blev angrebet med brandslukkeren, men situationen var alligevel anspændt, fortæller Bengt Duus Svensson, der understreger, at chaufføren også har et ansvar for studenterne.

»Chaufføren havde en kollega med på ladet, da vognen kørte ind i området. Kollegaen instruerede studenterne i, at de skulle lægge sig ned og være klar til at køre væk i en helvedes fart, hvis situationen udviklede sig.«

Bengt Duus Svensson, indehaver af Festlastbiler.dk, har fået afrapporteringer om flere æggekast. Her er det en af studentervognene, som netop er blevet ramt af æg.
Bengt Duus Svensson, indehaver af Festlastbiler.dk, har fået afrapporteringer om flere æggekast. Her er det en af studentervognene, som netop er blevet ramt af æg. Foto: Privat
Vis mere

I to andre tilfælde i Tåstrupgård og Mjølnerparken vurderede Bengt Duus Svensson chauffører, at det var for farligt at køre ind i områderne. Studenterne blev derfor sat af udenfor og måtte gå derind.

»Chaufførerne fornemmede, at der var ballade i området, og samtidig var klokken efter ni om aftenen, hvor man af erfaring typisk oplever ballade,« siger Bengt Duus Svensson.

Heldigvis er hverken chauffører eller studenter kommet til skade i år. Bengt Duus Svensson siger, at han ikke er klar over, om æg og kanonslag er chikane eller en form for lykønskning til studenterne. Han håber dog, at tendensen stopper.

»Det kan godt være, de er glade og deres unger har fået studentereksamen. Men det er en mærkelig måde at udtrykke glæde ved at smide kanonslag. Hvis de rammer nogen, er det jo et våben.«

Bengt Duus Svensson havde i år fået skrevet ind i kontrakterne med studenterne, at chaufføren på ruten kan vælge at undgå bestemte områder, hvis de vurderes at være for farlige. Nu overvejer han, om han næste år skal vælge at iværksætte nye forholdsregler til ture med specifikke gymnasier.

»Vi skal bruge tid på at evaluere og finde løsninger, der gør at vi sikrer både vores chauffører og næste års studenter. Det er vi ikke nået til endnu. Sikkerheden har topprioritet,« siger han.

BT har også været i kontakt med andre udbydere af studentervognskørsel, som kun har oplevet ganske få episoder med chikane.

»Vi har oplevet en smule æggekast, men det var ikke så ekstremt som sidste år. Vi har modsat sidste år heller ikke oplevet stenkast,« siger Thomas Hagner, indehaver af Vognen.dk, som råder over 20 studentervogne.

Tage Konge fra Studenterkørsel Østjylland beretter om en generel fredelig kørsel bortset fra to hændelser.

»Jeg oplevede to gange i Odense, at der steg personer ud af biler, mens vi holdt for rødt, og kastede en dåseøl eller dåsesodavand mod studenterne. Dåserne ramte heldgivis kun vognen, og der var ikke nogen, som kom til skade. Men man bliver selvfølgelig forskrækket.«

»Vi kørte også i Vollsmose, og der var til gengæld helt fredeligt,« siger Tage Konge.