Rejsende må fra nytår op med næsten 5.000 kroner ekstra om året på togture

Pendlere på Sjælland får fra årsskiftet et gevaldigt prissmæk, når de rejser med offentlig transport. Og særligt pendlere fra Stevns på Østsjælland bliver hårdt ramt.

Michael Randropp, der er talsmand for pendlerklubben Kystbanen, er oprørt.

»Det er katastrofalt, det her. Friheden bliver taget fra pendlerne, men desværre tror jeg kun, vi har set toppen af isbjerget endnu, når det kommer til prisstigninger,« siger han.

Den 15. januar 2017 indføres der fælles pristakster for den offentlige transport for Sjælland, Lolland-Falster og hovedstaden. Det er Movia, DSB, Metroselskabet og DOT (Den Offentlige Trafik), der i fællesskab er gået sammen om at lave rejsereglerne om. Netop nu er der fire forskellige takstsystemer øst for Storebælt, og det gør det ugennemskueligt for de rejsende, lyder det fra Movia, som står for dele af den regionale bus- og togtransport.

Kæmpe stigninger

Ændringerne har dog den slagside, at billetterne til tog og busser bliver væsentligt dyrere for nogle passagerer. Bor du i Rødvig på Stevns og skal på arbejde i København, bliver det årligt 4.980 kroner dyrere for dig at tage på arbejde med et pendlerkort.

Stevns’ borgmester Mogens Haugaard Nielsen (V) frygter for lokalområdet på Stevns, hvis de veluddannede pendlere flytter fra området.

»Det er helt urimeligt, at vores borgere bliver pålagt så store prisstigninger på den offentlige transport. Det bliver jo mindre attraktivt at bosætte sig i vores kommune, og vi risikerer at børnefamilierne vælger os fra. Hvis de veluddannede borgere med de velbetalte job i København fraflytter, får vi jo færre skattekroner i kommunekassen,« siger Haugaard Nielsen.

Også nordsjællænderne må efter nytår hoste op med flere pendlerpenge, hvis de vil tage kystbanen ind til København. En tur fra Gilleleje til Københavns Hovedbanegård vil med rejsekortet stige med 49 procent – fra 49 kr. til 73 kr., viser tal, Movia har oplyst.

Senere i 2017 ventes det, at jyderne og fynboerne også får et fælles takstsystem på den kollektive trafik, og her er prisstigninger også sandsynligt, lyder det fra Carsten Hyldgaard Jensen, direktør i Fynbus og tovholder for trafikselskaberne på Fyn og i Jylland.